Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klimaatdepressie, logisch of pathologisch?

Het onderwerp klimaatstress duikt steeds vaker op in de media. Veel mensen lijken te lijden onder klimaatverandering, en zodanig dat er sprake is van ‘klimaatstress’ en ‘klimaatangst’. Sommige mensen ervaren door de klimaatcrisis gevoelens van somberheid en machteloosheid. En steeds meer psychologen rapporteren klimaatdepressies. Is hier sprake van een psychologische aandoening of een logisch gevolg van een zorgelijke ontwikkeling die 'larger than life' is?
Foto: Tobias Rademacher

Emotionele belasting als gevolg van klimaatverandering, Amerikaanse wetenschappers schreven er al eerder over. Uit hun onderzoeken blijkt dat directe blootstelling aan natuurrampen stress, depressie en zelfs het post-traumatisch stress syndroom (PTSS) kan veroorzaken. Alleen al berichten in de media over de gevolgen van klimaatverandering kan stress veroorzaken, stellen wetenschappers van de American Psychologists Association. Het aantal mensen met een dergelijke emotionele belasting zal alleen maar verder toenemen naarmate de zomers warmer worden, het nieuws over bosbranden en vloedgolven alarmerender en de biodiversiteitscrisis heviger.

Veel onderzoekers vragen zich inmiddels af of bij psychologische gevolgen van klimaatverandering sprake is van een aandoening. GZ-psycholoog Sara Helmink, gespecialiseerd in klimaatpsychologie en verbonden aan diezelfde Climate Psychology Alliance stelt soms na intake zelfs een dysthyme stoornis vast: een langdurig neerslachtig en lusteloos gevoel dat het functioneren beperkt.

Maar wat houdt ‘klimaatstress’ eigenlijk in? In de wetenschappelijk literatuur komen heel veel termen voorbij. Er is nog niet echt consensus onder wetenschappers wat klimaatstress is en hoe ernstig iemands klachten moeten zijn voordat we kunnen spreken van klimaatstress. In grote lijnen zou je Klimaatstress kunnen omschrijven als de (negatieve) emoties, de mentale reacties (bijvoorbeeld piekeren over klimaatverandering), en de lichamelijke reacties, zoals slaapproblemen die mensen kunnen hebben op klimaatverandering.

Vormen van klimaatstress

Onderzoekers van de American Psychological Association (APA) onderscheiden eigenlijk twee vormen van klimaatstress. Ten eerste is er stress door de directe, acute ervaring met een klimaatverandering. De geestelijke gevolgen hiervan zijn opeens en vaak verstrekkend. Een voorbeeld is orkaan

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in