Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Luistertip | Een Baan door het Brein

Na het succes van Terug naar de Oerknal met Govert Schilling is BNR In de Diepte terug met een nieuw seizoen, en een nieuwe wetenschapper. In vijf afleveringen neemt Iris Sommer, psychiater, neurowetenschapper aan het UMCG en auteur, je mee op een baan door het brein. Je leert alles over onze zintuigen, de linker, en de rechterhersenhelft, en welke invloed je darmen hebben op je persoonlijkheid.
brein
Foto: BNR

Hebben vrouwen echt andere hersenen dan mannen? En wat betekent dat voor de arbeidsmarkt? Kun je je brein gezond eten, en wat is de link tussen je darmen, bacteriën en ADHD?  Ontdek alles over je hersenen in ‘Baan door het Brein’, de waanzinnige nieuwe podcastserie van BNR In De Diepte. Dr. Iris Sommer, de briljante brein-expert, neemt je mee op deze rollercoaster door gedachtenland

Over Iris Sommer 

Iris studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werd in 2004 psychiater aan het UMC Utrecht. In 2010 werd ze hoogleraar psychiatrie aan de UU. Daar richtte ze de stemmenpoli op, waar mensen terecht kunnen die last hebben van hallucinaties. Haar eerste populair wetenschappelijke boek was dan ook ‘Stemmen horen’. Daarna volgde ‘Haperende Hersenen’ in 2016, wat een best-seller werd, evenals ‘Het Vrouwenbrein’ in 2020.

Sinds 2017 werkt Iris aan het UMC Groningen, waar ze directeur van het onderzoeksinstituut Brain and Cognition is. Daar combineert ze onderzoek met patiëntenzorg en onderwijs. In 2021 werd ze genomineerd als Nias-Lorentz Distinguished fellow en werkte ze als fellow op het Netherlands Institute of Advanced Science (NIAS) te Amsterdam. In 2022 ontving zij de Huibregtsenprijs voor Wetenschap en Maatschappij. Samen met de Hersenstichting schreef ze het kookboek ‘Voed je brein’, over de invloed van gezond eten op hersenen en gedrag. In augustus staat ze met haar team op Lowlands Science onder de title ‘Shitty Science’. In november dit jaar verschijnt haar nieuwe boek ‘de Bacterie en het Brein’.

Beluister de podcast  aflevering 1 Grijze massa? Welnee joh!

Bron: persbericht