GZ-psychologie nr. 4, 2019

    IBA: therapie voor dwang, maar dan zonder exposure | In gesprek met Iva Bicanic | Inloophuizen kanker | Opinie stabilisatie PTSS

    One flew over the cuckoo’s nest

    Het was even schrikken bij het nietsvermoedend verlaten van het congresgebouw in San Francisco, waar psychiaters uit de hele wereld hun jaarlijkse American Psychiatric Association (APA) congres hielden: mobiele billboards met enorme foto's van mensen die met van pijn vertrokken gezichten elektroshocks krijgen, volledig bij bewustzijn zo te zien.

    Nieuws uit de wetenschap

    Schematherapie voor chronische depressie | Depressie op latere leeftijd is beïnvloedbaar | De Ramadan

    Iva Bicanic: ‘Natuurlijk kunnen kinderen met een PTSS een EMDR-behandeling aan’

    Ze gaf interviews in Trouw en de Volkskrant, was studiogast bij de documentaire Leaving Neverland en als klap op de vuurpijl is ze onlangs verkozen tot Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid. Iva Bicanic is 'hot'.

    Missie geslaagd!

    Dinsdag had ik een klusje als ervaringsdeskundige. Een klusje bij mijn oude ggz-familie waar ik drie jaar intensief in therapie ben geweest; mijn ggz-familie die - voor mij - van ondersteunende therapeuten zijn gepromoveerd tot collega's, elk met zijn of haar eigen ervaringen en ervaringsdeskundigheid.

    gesignaleerd

    Helpt oxytine bij anorexia nervosa | Dertien jaar overleven in de psychiatrie | Sputterende eerstelijnspsycholoog in Vlaanderen | Revisie handboek Psychose

    Psychosociale hulp bij kanker

    Veel mensen met kanker en hun naasten hebben last van psychosociale problemen. Vergoede therapieën worden gegeven door psychologen, vaak op verwijzing van de huisarts. Andere patiënten bezoeken inloophuizen.

    rechten en plichten

    Wilsbekwaamheid of gevaar? | De bekostiging van de ggz op de schop

    IBA: therapie voor dwang, maar dan zonder exposure

    De obsessieve compulsieve stoornis kan nare gevolgen hebben. Een nieuwe cognitieve therapie, de Inference Based Approach, biedt uitkomst.

    Down Under: waar of niet waar?

    Het was weer zo'n dag, al mijn cliënten worstelen met seksueel misbruik. De zestienjarige Kyra werd verliefd op een oudere man die haar geleidelijk aan volledig afhankelijk maakte.

    Terug naar het verleden voor een betere toekomst

    Het is begin februari als ik met Benjamin en zijn moeder plaatsneem op de bank naast de Kerstboom. De verdorde takken staan voor mij symbool voor het stilstaande huishouden waar Jeugdbescherming zich zo'n zorgen om maakt.

    Genuanceerd debat over stabilisatie bij complexe PTSS?

    In het artikel Stabilisatie bij complexe PTSS in GZ-psychologie, nr 2 (april, 2019) doen auteurs Beldman en De Weerd het voorkomen alsof zij 'de stand van zaken in het debat over stabilisatie' beschrijven. Dat is een nogal misleidende stelling, aangezien zij hierin mijns inziens vooral hun eigen mening geven, die onvoldoende onderbouwen en daarin bovendien erg selectief te werk gaan.

    Reactie opinie: ‘Wij zijn geen voor- of tegen-standers van stabilisatie’

    Op uitnodiging van de redactie reageren Bas de Weerd en Gerben Beldman hieronder op de opinie Genuanceerd debat over stabilisatie bij complexe PTSS? van Arianne Struik.