GZ-psychologie nr. 5, 2017

  Fotografe: Aleid Denier van der Gon

  Vakantie door een roze bril

  U heeft een geweldige vakantie gehad, echt fantastisch! Er was wel dat luchtbed dat ’s avonds lekker opgeblazen was, maar halverwege de nacht plat en die klamboe waar op de een of andere manier toch nog gewoon muggen doorheen kwamen en al met al best wel veel regen. Het gezelschap viel ook een beetje tegen: het was best even wennen om weer zoveel samen te zijn met uw partner; geen vriendjes voor de kinderen, of juist heel veel waardoor u ze zelf nauwelijks meer zag; de vrienden waar u zich na twee dagen al kapot aan ergerde. En het allerergste: er was alleen wifi bij de snackbar, waardoor u met twintig andere campinggasten op elkaar gepropt tegen de pui aan gedrukt stond om nog even snel uw (werk!)mail te kunnen lezen. Al was dat allemaal behoorlijk vervelend, en had u zich er vooraf veel meer van voorgesteld, het heeft allemaal geen invloed op hoe u uw vakantie naderhand beoordeelt, die was namelijk heerlijk! Amerikaans onderzoek wijst uit dat mensen hun vakantie achteraf een beduidend hogere beoordeling geven dan tijdens de vakantie zelf. We bekijken onze vakantie met terugwerkende kracht door een roze bril.

  Nieuws

  Een op de vier kinderen en adolescenten wordt gepest met hun gewicht. Dat vormt een risico voor het ontwikkelen van mentale stoornissen, zoals psychotische klachten.

  Hee!

  Voor mij kwam het programma Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) voor het eerst in beeld in 2009, in de vorm van een cursus waarvoor ik was aangemeld.

  Ramón Lindauer: ‘Sinds gemeentes verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg zijn kinderen en jongeren er alleen maar op achteruit gegaan’

  Jaarlijks zijn in ons land ruim 100.000 kinderen het slachtoffer van geweld, seksueel misbruik of verwaarlozing. Van hen ontwikkelt gemiddeld een op de zes een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of andere psychische aandoening.

  Tuchtrecht over de grens

  Bijdragen over juridische kwesties en tips voor de praktijk.

  Verplichting Functionaris Gegevensbescherming (FG)

  Bijdragen over juridische kwesties en tips voor de praktijk.

  AMBIT als antwoord op wijkgericht werken

  In een Adaptive Mentalization Based Integrative Treatment (AMBIT) kunnen gz-behandelaars systematisch samenwerken met gemeenten, huisartsen en andere netwerkpartners. Mentaliseren staat centraal en de therapie richt zich niet alleen op de patiënt en zijn symptomen, maar ook op diens leefomgeving.

  Gesignaleerd

  In Europese landen, waaronder België, worden veel Benzodiazepines voorgeschreven.

  Hoe kunnen we kinderen ondersteunen in hun rouwproces?

  Het boek Rouw bij kinderen en jongeren 1 geeft inzicht in verliesverwerking bij kinderen en biedt hulpverleners en opvoeders handvatten voor een goede ondersteuning van hun rouwproces. Naar aanleiding van de publicatie schreven de auteurs hierover een artikel.

  Op zoek naar Saskia

  Op een koude zondagmiddag, - ik lees net een tijdschrift op de bank -, schrik ik op van een alarmerend geluid.

  De voortekenen van een psychose

  Een psychose ontwikkelt zich meestal geleidelijk. Vaak gaan er algemene klachten aan vooraf zoals slaapproblemen, somberheid of sociale angst. Daarom wordt het begin van een psychose vaak niet als zodanig herkend. Hoe kunnen behandelaars voorkomen dat zij de voortekenen van een psychose over het hoofd zien?

  Schemagerichte therapie bij psychotische kwetsbaarheid?

  Lang werden psychotherapeutische interventies bij mensen met een psychotische kwetsbaarheid gezien als ineffectief en mogelijk gevaarlijk. Een pilotstudie suggereert dat Schemagerichte cognitieve groepstherapie (SCBT-g) mogelijk een geschikte interventie is voor de behandeling van comorbide persoonlijkheidsproblematiek bij deze patiëntengroep.

  Down Under: Moederdag

  Een half jaar geleden kreeg ik een mail met de vraag of ik het moeilijkste meisje van Nieuw-Zeeland wilde behandelen, veertien jaar en erg agressief.