GZ-Psychologie nr. 5, 2018

  Fotografe: Aleid Denier van der Gon

  Meneer O.

  Sinds een tijdje mogen wij in de multidisciplinaire patiëntbesprekingen bij ons op de poli om privacyredenen de namen van patiënten niet meer noemen en niet meer gezamenlijk in de dossiers kijken.

  Nieuws uit de wetenschap

  Volgens het woordenboek is de∙fai∙tis∙me (het; o) (van het Franse woord défaite, nederlaag) de neiging om in een gewapend conflict de strijd op te geven omdat de nederlaag als onvermijdelijk wordt beschouwd. Het is een heftige uitspraak, maar volgens Kees Lemkens is dat wel degelijk wat er aan de hand is in de ggz.

  Therapiewinst ontketende revolutie in de Britse ggz, nu Nederland nog

  Dit voorjaar verscheen de Nederlandse vertaling van het boek Thrive, genaamd Therapiewinst, waarin de hoogleraren David Clark (University of Oxford) en Richard Layard (London School of Economics) beschrijven hoe zij in Groot-Brittannië voor een revolutie in de ggz zorgden. De boodschap van het boek is tweeledig. Niet alleen toont onderzoek aan dat psychologische behandelingen effectief zijn en dat het dus schandelijk is dat nog maar zo weinig patiënten zo’n behandeling krijgen; investeren in de ggz is ook nog lucratief, omdat elke geïnvesteerde euro minstens een euro aan besparingen oplevert.

  Interactieve tekentest meet wederkerigheid bij autisme

  Samen met onderzoekers van de VU ontwikkelde klinisch psychologe en behandelaar Tineke Backer van Ommeren de interactieve tekentest (IDT).1 Een artikel over de meerwaarde van deze nieuwe, veelbelovende autismetest.

  Houvast aan de kapstok

  Na een aantal warme dagen ben ik blij dat de luchtkoeler die ik heb besteld bij Bol.com al zo snel kon worden bezorgd. De doos die ik geleverd krijg bevat een sticker met het adres van een Belgische firma. Ik positioneer het apparaat in mijn woonkamer en probeer de verschillende standen uit.

  Juridische kwesties en tips voor de praktijk

  Ruim drie jaar geleden liet een co-piloot van het Duitse Germanwings moedwillig zijn Airbus A320 neerstorten in de Franse Alpen. Daarbij kwamen 150 mensen om het leven. Afgelopen zomer vaardigde de Europese Unie nieuwe regels uit die een dergelijke tragedie in de toekomst moeten voorkomen.

  Mens sana in corpore sano

  Op 7, 8 en 9 november organiseert de VGCt het najaarscongres 2018. Het congresthema is Mens sana in corpore sano , alles over psyche en soma. Wij spraken met de hoofdsprekers Ellen Laan, Andrea Evers, Lisbeth Utens en Judith Beck.

  Nieuwtjes en wetenswaardigheden

  ‘Our original series takes you into the antechamber of intimate moments. Here, we learn, explore, and experience alongside the couples who have been gracious enough to let us in.’

  Down Under: bang om slank te zijn

  Overgewicht wordt vaak ten onrechte gezien als een gebrek aan zelfbeheersing en doorzettingsvermogen. Hoe gemakkelijk zijn de meeste van ons niet geneigd te oordelen als we iemand met overgewicht grote hoeveelheden hamburgers of taart naar binnen zien werken.

  Kwaliteitsstandaarden als keuzehulp

  Op 18 juni diende het Netwerk Kwaliteitsontwikkeling GGz ggz-kwaliteitsstandaarden in bij het Register van Zorginstituut Nederland. Voldoen de standaarden aan de criteria van het Toetsingskader, dan neemt het Zorginstituut deze op in het Register, als norm voor goede zorg. Wat kun je als psycholoog met deze standaarden?