GZ-psychologie nr. 6, 2020

  Interview met Jeroen Knipscheer | Schematherapie bij ouderen | Specialistische behandelaars, voorkom stress!

  GZ-psychologie nr. 6 is uit | Stresskip

  Omrollende pluizige kittens met grote ogen, spelende puppy's die over elkaar heen klauteren; koddige diertjes in allerlei grappige poses, het blijkt goed voor ons te zijn om daarnaar te kijken.

  ‘Cliënten met een migratie-achtergrond moeten tactvol worden behandeld’

  Psychotherapeut en onderzoeker Jeroen Knipscheer is een vooraanstaand expert in de cultuursensitieve psychotherapie. Volgens hem moeten hulpverleners meer rekening houden met de culturele achtergrond van cliënten.

  nieuws

  Suïcidale beelden | Heilzame natuurbeleving in VR | Podcast over de ggz | Angstoornis behandelen met CGT of yoga?

  ‘Had ik maar dertig jaar eerder schematherapie gehad’

  Schematherapie bij ouderen | Uit onderzoek blijkt dat schematherapie ook effectief is bij ouderen. De auteurs beschrijven een casus schematherapie bij PersonaCura, het Topklinisch Centrum voor persoonlijkheidsstoornissen en/of autisme bij senioren (GGz Breburg). Zij behandelen een 75-jarige cliënte met borderline en een vermijdende persoonlijkheidsstoornis.

  De sofa van Freud

  De oorsprong van de psychoanalyse ligt bij de ontdekkingen van Sigmund Freud, in zijn behandelpraktijk als zenuwarts in Wenen, nu ruim een eeuw geleden.

  Specialistische behandelaars, voorkom stress!

  In de Specialistische GGZ wordt geworsteld met complexe problematiek, waardoor de werkdruk hoog is. Als we het gedragstherapeutisch proces gebruiken als transdiagnostisch protocol is de werkdruk beter te hanteren.

  Kees Korrelboom

  De regiebehandelaar als reuzenpad

  In 1935 werd in Australië de exotische reuzenpad uitgezet om de rietkever, vernietiger van het Australische suikerriet, biologisch te bestrijden.

  Hoe helpen we vluchtelingen?

  De afgelopen jaren kwamen er veel vluchtelingen naar Nederland. Vluchtelingen hebben relatief veel psychische klachten, maar vragen minder vaak om psychologische hulp. Dit vraagt om extra inspanningen, stelt Evert Bloemen, zodat vluchtelingen toch de hulp krijgen die zij nodig hebben.

  Sensorimotor-therapeut Anneke Vinke: ‘Ggz-behandelaars, denk aan het lichaam’

  Of het nu gaat om een trauma of om een hechtingsprobleem, gz-psycholoog Anneke Vinke is ervan overtuigd dat psychische 'kneuzingen' altijd ook sporen nalaten in het lichaam. Wat haar betreft is de lichaamsgerichte sensorimotorpsychotherapie (SP) daarom een veelbelovende behandeling voor psychische problemen.

  Rechten & plichten

  Gevolgen van het zorgprestatiemodel | Kijk niet zonder toestemming in een dossier

  Boeken etc.

  Gesignaleerd Elementaire sociale vaardigheden, De therapeutische relatie in de ggz, Misofonie, Nu ik je zie: op zoek naar mijn vader Merlijn Kamerling

  Diversiteit

  In 1994 maakte ik samen met mijn man een reis door China.

  ‘Cliënten met een migratie-achtergrond moeten tactvol worden behandeld’

  Psychotherapeut en onderzoeker Jeroen Knipscheer is een vooraanstaand expert in de cultuursensitieve psychotherapie. Volgens hem moeten hulpverleners meer rekening houden met de culturele achtergrond van cliënten.