Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mensen met complexe psychische problematiek vallen tussen wal en schip

De laatste jaren neemt het aantal cliënten met psychische problemen bij de huisarts enorm toe. Iedere cliënt met een hulpvraag heeft recht op passende zorg, maar voor mensen met complexere psychische problematiek is deze zorg binnen de huisartspraktijk veelal lastig te organiseren. Onderzoek van NIVEL toont aan dat de aangeboden zorg vaak niet past bij de zorgproblematiek en dat frustreert alle betrokkenen enorm.
Complexe psychische problematiek
Foto door Marcelo Leal
Premium

De toename van het aantal cliënten met complexe psychische problemen hangt onder andere samen met lange wachttijden bij de ggz-instellingen, waardoor cliënten noodgedwongen een beroep doen op de huisartsenpraktijk. Een andere patiëntenstroom komt door verwijzingen vanuit de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg terug naar de huisarts. Vaak gaat het om cliënten met veel en complexe problemen op psychisch, somatisch en sociaal vlak. Het Nivel-onderzoek richtte zich op de zorg voor mensen met een depressie, mensen met persoonlijkheidsproblematiek en mensen met complexe aandoeningen die hiervoor vaak de huisartsenpraktijk bezoeken.

Geboden zorg vaak niet passend bij zorgvraag

Door de toename van cliënten met complexe psychische problemen is de werkdruk bij huisartsen en poh’s ggz enorm toegenomen. Er is lang niet altijd de tijd en capaciteit om deze patiënten de juiste zorg te bieden. Bovendien horen deze zorgvragen vaak niet binnen de huisartszorg horen en ontbreekt het hen aan specifieke kennis en competenties om de juiste zorg te kunnen bieden. Dit leidt tot frustratie bij huisartsen en POH’s-GGZ en tot ontevredenheid bij cliënten en naasten, die de geboden huisartsenzorg vaak niet vinden passen bij hun zorgvraag.

Het belang van samenwerking 

Huisartsen en poh’s ervaren bovendien dat verwijzingen naar de specialistische ggz moeizaam gaan vanwege wachttijden en te veel verzuiling. Bij cliënten die in aanmerking komen voor verwijzing is vaak sprake van complexe problematiek op meerdere vlakken die niet goed lijkt te passen binnen een bepaalde afdeling van de specialistische ggz. Oplossingsrichtingen liggen voornamelijk in het uitbreiden van verwijsmogelijkheden

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in