Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NIP herziet Beroepscode voor psychologen

De Beroepscode voor psychologen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is volledig vernieuwd en gratis te downloaden voor alle psychologen. Het vormt de leidraad of het ethisch kompas in het beroepsmatig handelen van psychologen en is de basis van hun werk.
ggz
Foto door Shvets Production via Pexels

De Beroepscode uit 2015 is herzien, deze nieuwe Beroepscode 2024 treedt in werking per 1 april 2024. Het NIP vindt het belangrijk dat het werk van psychologen van hoge kwaliteit is. Daarom is de Beroepscode voor psychologen opgesteld. Deze beschrijft aan welke ethische uitgangspunten en richtlijnen psychologen zich houden bij de uitoefening van hun vak. Er staan basisprincipes en daarop gebaseerde richtlijnen in voor het beroepsmatig handelen van psychologen. Iedere psycholoog houdt zich volgens de Beroepscode aan vier basisprincipes bij het beroepsmatig handelen: verantwoordelijkheid, integriteit, respect en deskundigheid. Het vormt zo het uitgangspunt voor een zorgvuldige beroepsuitoefening, en kan psychologen helpen bij het maken van ethische afwegingen.

Grondig onderzoek

De afgelopen twee jaar heeft de Centrale Commissie Beroepsethische Zaken van het NIP hard gewerkt om de Beroepscode uit 2015 tegen een kritisch licht te houden, beroepscodes van andere beroepsverenigingen en uit andere landen te vergelijken, input en advies te vragen binnen en buiten de beroepsvereniging en vervolgens de teksten waar nodig te herzien of aan te vullen. Henk Geertsema, projectleider: “We zien de Beroepscode echt als de basis van het kwalitatief handelen van alle Nederlandse psychologen. Daarom stellen we het ook beschikbaar voor iedereen, niet alleen voor onze leden. Let wel op: het is geen eenduidige handleiding, die zomaar uitsluitsel geeft over wat in elke situatie de juiste handelswijze is. De psycholoog heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid om het op concrete situaties toe te passen.”

Voor in de agenda: webinar

Op 4 april organiseert NIP van 19:30 tot 20:30 een gratis webinar naar aanleiding van de nieuwe Beroepscode. We gaan in op de Beroepscode als ethisch kompas en hoe die kan ondersteunen bij het maken van – soms lastige – afwegingen in de dagelijkse praktijk. Klik hier voor meer informatie.

Bron: persbericht