Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WHO en IAO roepen op tot nieuwe maatregelen om mentale gezondheidsproblemen op het werk aan te pakken

Nieuwe wereldwijde WHO-richtlijnen inzake mentale gezondheid op het werk worden begeleid door praktische strategieën uiteengezet in een gezamenlijke nota van de WHO en IAO.
Foto door Kelly Sikkema

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) hebben opgeroepen om concrete maatregelen te treffen om mentale gezondheidsproblemen bij de beroepsbevolking aan te pakken.

Naar schatting gaan jaarlijks 12 miljard werkdagen verloren door depressie en angst. Dit kost de wereldeconomie bijna een biljoen dollar. Vandaag worden twee nieuwe publicaties gedeeld om dit probleem aan te pakken: WHO-richtlijnen inzake mentale gezondheid op het werk en een afgeleide WHO/IAO-nota.

De globale richtlijnen van de WHO over mentale gezondheid op het werk bevelen maatregelen aan om risico’s voor de mentale gezondheid aan te pakken, zoals zware werkbelasting, negatief gedrag en andere factoren die onrust op het werk veroorzaken. Voor het eerst pleit de WHO voor een opleiding die managers in staat stelt om stressvolle werkomgevingen te voorkomen en te reageren op werknemers in nood.

Mentale gezondheid wereldwijd taboe in werkomgevingen

Uit het World Mental Health Report van de WHO, gepubliceerd in juni 2022, bleek dat in 2019 15 procent van de volwassenen in de werkende leeftijd een psychische stoornis had. Werk versterkt bredere maatschappelijke problemen die de mentale gezondheid negatief beïnvloeden, waaronder discriminatie en ongelijkheid. Pesten en psychologisch geweld (ook bekend als ‘mobbing’) zijn belangrijke klachten van intimidatie op het werk die een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid. Toch blijft het bespreken of bekendmaken van mentale gezondheid wereldwijd een taboe in werkomgevingen.

De richtlijnen bevelen ook betere manieren aan om tegemoet te komen aan de behoeften van werknemers met mentale gezondheidsproblemen, stellen interventies voor die hun

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in