Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgen WHO over de psychische gezondheid en klimaatverandering

Klimaatverandering heeft steeds sterkere en langdurigere gevolgen voor mensen, wat direct en indirect van invloed kan zijn op hun psychische gezondheid en psychosociaal welzijn.
Foto: Markus Spiske

Klimaatverandering is een wereldwijde crisis. De schaal is al enorm maar als er niets wordt gedaan, wordt het probleem steeds groter. Dat resulteert in zowel acute gevaren, zoals orkanen, overstromingen en bosbranden, als dreigingen, op de langere termijn zoals veranderingen in ecosystemen, voedsel- en wateronzekerheid en verlies van plaats en cultuur.

Impact op zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid

Klimaatverandering is een van de mondiale bedreigingen voor het milieu. De effecten van niet-duurzame menselijke activiteiten, zoals ontbossing, aantasting en uitputting van ecosystemen en verlies van biodiversiteit, en economieën die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, leiden tot water- en voedselonzekerheid, luchtvervuiling en vervuiling van land, rivieren en oceanen. Al deze factoren hebben een meetbaar negatief effect op de menselijke gezondheid, de psychische gezondheid en het welzijn.

Bij het bestuderen van de impact van deze veranderingen op individuen en gemeenschappen, hebben onderzoekers zich grotendeels gericht op lichamelijke gezondheid. Klimaatverandering verergert echter ook veel sociale en ecologische risicofactoren voor psychische gezondheid en psychosociale problemen, en kan leiden tot emotionele stress, de ontwikkeling van psychische aandoeningen en een verslechterende situatie voor mensen die al met deze aandoeningen leven. Daarom is er bij de voorbereiding op en het reageren op deze groeiende noodsituatie een toenemende behoefte aan het bieden van psychische gezondheid en psychosociale ondersteuning.

Psychische aandoeningen wereldwijd

Psychische aandoeningen vormen wereldwijd al een aanzienlijke last. Zelfs zonder klimaatverandering is de situatie voor de psychische gezondheid al uitdagend. In veel landen bestaan ​​er grote verschillen tussen de behoeften op het gebied

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in