Zorginstituut subsidieert anonieme e-mental health oplossingen

E-mental health kan voorkomen dat psychische klachten of verslaving erger worden en tot een grotere zorgvraag leiden. De zorg is bestemd voor lichte tot matig ernstige (eerstelijns-) problematiek.    

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

De interventies richten zich onder meer op depressie, angstklachten en eetstoornissen. Het gaat dan om online groepssessies, chat- of email-contact met een behandelaar of online modules die de cliënt onder begeleiding doorloopt. Deze anonieme verleende zorg kan niet worden gedeclareerd bij de zorgverzekeraars en daarom geeft het Zorginstituut subsidie aan organisaties die hierin voorzien.

Subsidie voor uitvoering niet voor (door)ontwikkeling

De subsidieregeling is bedoeld om de uitvoering van anonieme e-mental health interventies te financieren, niet de (door)ontwikkeling van deze interventies. Veel anonieme interventies kennen een niet-anonieme variant en kunnen in de doorontwikkeling dus aansluiten bij deze niet-anonieme variant. Ook is de subsidieregeling niet bedoeld voor cliënten die op de wachtlijst staan voor een reguliere behandeling. Anonimiteit is namelijk een noodzakelijke voorwaarde voor gebruikers.

Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft de subsidieregeling in 2019 geëvalueerd. Dertien aanbieders van ggz en verslavingszorg krijgen deze subsidie. Uit de evaluatie zijn een aantal wijzigingen voortgekomen voor uitvoering van de regeling en voor de ontvangers van de subsidie. Voor 2020 heeft VWS voor organisaties in de GGZ-zorg en de verslavingszorg in totaal twee miljoen beschikbaar.

Bron: Skipr.nl, Zorginstituut Nederland

Gerelateerde informatie

GZ-psychologie artikel:
Blended therapie: een basis voor betere zorg?

Boeken:
Handboek online hulpverlening
eHealth in de langdurige zorg – De praktijk van de ouderen- en gehandicaptenzorg