Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chatbot ChatGPT scoort goed op psychiatrietest

Moet je antidepressiva doorslikken als je bent opgeknapt? Welke pillen werken het beste bij volwassenen met ADHD? De veelbesproken chatbot ChatGPT geeft behoorlijk accuraat antwoord op vragen over psychiatrische aandoeningen. Christiaan Vinkers (Amsterdam UMC) en Jurjen Luykx (UMC Utrecht) legde het programma veertig vragen voor en zijn onder de indruk van het resultaat, meldt Trouw.
ChatGPT
Foto door Om Siva Prakash

ChatGPT trok de afgelopen maanden veel aandacht door behoorlijk overtuigend teksten te genereren, ook in het Nederlands. Het leidde tot veel extra investeringen in dergelijke chatbots en veel speculatie over mogelijke toepassingen van de technologie in de praktijk.

Goede resultaten

Hoe goed kan de huidige versie van ChatGPT psychiatrische vragen beantwoorden, wilden Vinkers en Luyks weten. De resultaten van dit examen zijn heel behoorlijk, de onderzoekers beoordelen de inhoudelijke correctheid met een 8,5 en een hoe compleet en genuanceerd de antwoorden zijn met een hele ruime 7. In een andere test nam de ai-applicatie het op tegen psychiaters in opleiding die antwoorden mochten opzoeken. Daar kwam uit naar voren dat ChatGPT vooral een stuk sneller is.

Kanttekening

Ondanks de bemoedigende resultaten, plaatsen Vinkers en Luyks een kanttekening bij het gebruik van de chatrobot. Ruimte voor twijfel is er niet in het programma, waardoor het soms onwaarheden als feiten presenteert. “De gemiddelde behandelaar weet ook wat hij niet weet”, zegt Luykx in Trouw. “En dat is belangrijk als je patiënten behandelt.” Voorlopig zien ze deze technologie dan ook vooral als hulpmiddel.