Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ECT bij anorexia nervosa

Anorexia Nervosa (AN) is een ernstige aandoening die vaak gepaard gaat met comorbide depressie en suïcidaliteit. En vaak staat die comorbiditeit een goede behandeling van de AN in de weg.

In het Tijdschrift voor Psychiatrie is een casus beschreven waarin deze ernstige depressieve symptomen worden behandeld met electroconvulsieve therapie (ECT).1


De depressieve symptomen klaarden op, en wel zonder dat ECT een rechtstreeks effect had op de cognities die te maken hebben met de eetstoornis. Dit leidde tot een verbetering in de voedsel- en vochtinname. Helaas is er volgens de auteurs onvoldoende systematisch effectonderzoek gedaan naar ECT bij AN en kunnen zij daarom geen klinische aanbeveling doen.

In een commentaar op dit artikel leggen ook andere eetstoornisexperts uit waarom ECT de moeite waard kan zijn bij ernstige AN in combinatie met depressie en suïcidaliteit, zeker bij een levensbedreigende situatie (ernstig ondergewicht of ernstige suïcidaliteit).2 Zij schrijven dat een uitgebreide somatische check gezien de vaak slechte lichamelijke conditie van deze patiënten erg belangrijk is, maar dat in de literatuur geen gegronde redenen te vinden zijn om ECT daarom niet toe te passen. Tevens zien zij een samenhang tussen een verbetering van de depressie en een verbetering van de eetstoornis, nog een reden om met ECT op de (ernstige) depressie te interveniëren.

Uit eerder onderzoek blijkt dat antidepressiva minder goed werken bij patiënten met AN; wanneer de depressieve en suïcidale symptomen de behandeling van de eetstoornis in de weg staan, is ECT daarom een goed alternatief, aldus de onderzoekers.

Bron: GZ-psychologie, rubriek ‘nieuws’, dec. 2021

Gerelateerde informatie