Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Euthanasie bij psychisch lijden, hoe denken we daar over?

Deze week is het de ‘Week van de euthanasie’. Ondraaglijk psychisch lijden en het ontbreken van perspectief, kunnen voor mensen een reden zijn om meer te willen weten over euthanasie en eventueel een euthanasie-traject in te gaan. In aanloop naar de Week van de Euthanasie onderzocht EenVandaag onder 34.314 leden van het EenVandaag Opiniepanel hoe mensen denken over dit onderwerp. Het onderzoek werd gehouden in samenwerking met omroep HUMAN voor de documentaire Karo Wil Goed Dood, vanaf 7 februari te zien op NPO Start en op 9 februari op NPO 3.  
euthanasie
Foto door Aleksandr Ledogorov via Unsplash

De documentaire

Karo (29) uit Beverwijk heeft een complexe posttraumatische-stressstoornis (cptss) en is uitbehandeld. Haar psychisch lijden is uitzichtloos en ondraaglijk, verder leven wil ze niet meer. Daarom is ze een euthanasietraject gestart. Xena Maria Evers volgde haar in de laatste maanden richting haar zelfgekozen dood. Met de documentaire Karo wil goed dood wil HUMAN laten zien wat het inhoudt om als jongere ondraaglijk psychisch te lijden en de afhankelijkheid van anderen voor een menswaardige dood. Nagenoeg tot het einde blijft Karo in onzekerheid of haar verzoek wordt ingewilligd of niet. Filmmaker Xena Maria Evers volgt haar op de huid in de laatste maanden en laat zien waarom Karo het belangrijk vindt om afscheid te nemen en dingen voor de laatste keer te doen. Door haar te volgen in deze laatste onzekere fase wordt een beeld geschetst van een euthanasietraject in Nederland. Wat brengt zelfbeschikking en de regie op je eigen dood? Hoe reageert haar omgeving op haar doodswens? En waarom wil ze dit eigenlijk laten zien?

Voor- en tegenstanders

In de euthanasiewet staat dat het lijden van een patiënt die euthanasie wil, ondraaglijk en uitzichtloos moet zijn. Dat betekent dus dat diegene niet meer beter wordt. Volgens het onderzoek van Een Vandaag ism HUMAN vindt op dit moment 93 procent van de respondenten dat euthanasie vanwege die redenering moet kunnen. Voorstanders vinden het belangrijk dat mensen zelf over hun leven kunnen beslissen als het echt niet meer gaat. 71% van de respondenten is ook

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in