Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hersenactiviteit voorspelt weerbaarheid tegen stress

Waarom krijgt de een klachten na een stressvolle gebeurtenis en heeft een ander daar minder last van? Politieagenten met een hogere hersenactiviteit in de voorhersenen blijken minder heftig te reageren op een traumatische gebeurtenis. Dit vonden hersenonderzoekers van het Donders Instituut en het Behavioural Science Institute in samenwerking met de Politieacademie. Ze publiceerden erover op 18 februari 2021 in Nature Human Behaviour.
Psychologist making notes during therapy session with sad male soldier, PTSD Usage: Real-online-workflow (2020) Usage: Online (20200713) Usage: Online (20210201) Usage: Online (20210223) *** Local Caption *** © Motortion / Getty Images / iStock
© Motortion / Getty Images / iStock

De onderzoekers volgden 340 politieagenten in Nederland. De eerste test was toen ze vroeg in hun politieopleiding zaten, en nogmaals na 16 maanden. In de opleiding zijn ze tijdens stages vaak betrokken als eerstehulpverlener als 112 wordt gebeld. Daardoor hebben ze een hoge kans om te maken te krijgen met ongelukken, het overlijden van iemand, verwardheid of geweld.

Regulatie emotionele reacties

Wanneer we om moeten gaan met stressvolle of uitdagende situaties, is het belangrijk onze automatische emotionele reacties te reguleren. De onderzoekers vroegen zich af of de mate waarin we ons emotioneel gedrag kunnen controleren samenhangt met verschillen in stressgevoeligheid in ons brein.

Onderzoeker Kaldewaij gebruikte hiervoor de ‘approach avoidance taak’.  Dit is een veelgebruikte computertaak waarbij proefpersonen plaatjes van boze en blije gezichten te zien krijgen, die ze kunnen benaderen of vermijden door een joystick naar zich toe te trekken of van zich af te duwen.

Onze natuurlijke neiging is dat we boze gezichten vermijden en blije gezichten benaderen, maar als we dit tegen onze intuïtie in omkeren, vergt dat controle over onze automatische emotionele reacties. Het is bekend dat de anterieure prefrontale cortex, het gebied voorin onze hersenen, betrokken is bij het uitoefenen van deze emotionele controle.

Veerkracht na een traumatische gebeurtenis

In een MRI-scanner bekeek Kaldewaij hoe actief de voorhersenen van de agenten waren tijdens het uitvoeren van deze taak. De politieagenten werden ook ondervraagt om te kijken in welke mate ze symptomen vertoonden die gerelateerd zijn aan PTSS, zoals slechter slapen, vermijden van gedachten aan de gebeurtenis en negatieve gedachten en stemming.

De agenten met een actievere prefrontale cortex bleken minder klachten te hebben ontwikkeld na het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Het was al bekend dat dit hersengebied belangrijk is voor het omgaan met acute stress, maar uit de resultaten blijkt dat dit ook geldt voor de veerkracht bij PTSS.

Longitudinale studie

In onderzoek naar stress is het de vraag of verschillen tussen mensen in bijvoorbeeld hersenactiviteit een oorzaak vormen of juist het gevolg zijn van stressgerelateerde aandoeningen zoals PTSS. Met de bevindingen uit het onderzoek zijn de onderzoekers erin geslaagd een eerder bestaande weerbaarheid tegen stress in de hersenen aan te tonen. Dat is de kracht van een longitudinale studie, waarbij je mensen zowel voor als na de traumatische gebeurtenis onderzoekt. Wat nog niet bekend is, is of deze weerbaarheid tegen stress getraind kan worden of niet.

Publicatie

Kaldewaij, R., Koch, S.B.J., Hashemi, M.M., Zhang, W. Klumpers, F. Roelofs, K. (2021). Anterior prefrontal brain activity during emotion control predicts resilience against post-traumatic stress-symptoms. Nature Human Behaviour. DOI: 10.1038/s41562-021-01055-2

Bron: ggznieuws.nl

Gerelateerde informatie

Interpersoonlijke psychotherapie bij posttraumatische stressstoornis – een nieuwe vorm van traumabehandeling, John C. Markowitz. Meer informatie >