Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hersenstimulatie thuis, leidt tot ‘duidelijke verbetering’ bij volwassenen met ADHD

Hersenstimulatie in de vorm van transcraniële gelijkstroomstimulatie (tDCS) met een thuisapparaat kan helpen de aandacht te verbeteren bij volwassenen met ADHD, zo laat een nieuw onderzoek zien.
Foto door Jesse Orrico
Premium

“Dit is met name relevant omdat een enorme hoeveelheid literatuur lage therapietrouw op lange termijn en persistentie bij farmacologische behandeling bij patiënten met ADHD beschrijft”, schrijven de onderzoekers.

De niet-invasieve techniek tDCS, die gemakkelijk te gebruiken en relatief goedkoop is, stuurt stroom met lage intensiteit over de hoofdhuid om de corticale prikkelbaarheid te moduleren en neuroplasticiteit te induceren. De tDCS-apparaten voor thuisgebruik blijken een goed en gevalideerd alternatief te zijn voor dagelijkse kliniekbezoeken voor stimulatiesessies.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 64 volwassenen met ADHD mee,  die geen stimulerende middelen gebruiken. Ze hadden matige of ernstige symptomen van onoplettendheid. Het tDCS-apparaat dat in het onderzoek werd gebruikt, leverde een stroom met elektroden van 35 cm2 (7 cm × 5 cm). De anodische en kathodische elektroden werden respectievelijk gepositioneerd met de rechter en linker dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC).

Nadat de deelnemers het apparaat hadden leren gebruiken, ondergingen zij gedurende 4 weken dagelijkse sessies van 30 minuten van tDCS (2-mA gelijkstroom) voor in totaal 28 sessies. De deelnemers werden aangemoedigd om de stimulatiesessies op hetzelfde tijdstip van de dag uit te voeren. Om de therapietrouw te verbeteren, ontvingen ze dagelijks sms-herinneringen. Negen patiënten stopten met de behandeling, twee in de schijngroep en zeven in de actieve groep. Patiënten die de studie voltooiden, voltooiden gemiddeld 25 van de 28 sessies.

De Resultaten

De gemiddelde onoplettendheidsscore op CASRS-I in week 4, de primaire uitkomst, was 18,88 in de actieve tDCS-groep versus 23,63 in de schijn-tDCS-groep. Er was een statistisch significante behandeling op basis van tijdinteractie voor CASRS-I (bèta-interactie, -3,18; 95% BI, -4,60 tot -1,75; P < 0,001), met verminderde onoplettendheidssymptomen in de actieve versus schijngroepen.

Ongeveer een derde van de patiënten (34,3%) in de actieve tDCS-groep bereikte een verlaging van 30% in CASRS-I-score vergeleken met 6,2% in de schijn-tDCS-groep.

Er was geen statistisch significant verschil in de secundaire uitkomst van hyperactiviteit-impulsiviteitssymptomen geëvalueerd met de CASRS-HI. Dit kan zijn omdat hyperactiviteit-impulsiviteit bij ADHD geassocieerd is met een hypo-activatie in de rechter inferieure frontale cortex in plaats van de juiste DLPFC, schrijven de onderzoekers.
Er waren ook geen significante groepsverschillen in andere secundaire uitkomsten, waaronder depressie, angst en executieve functies. Bijwerkingen (AE) waren meestal mild en omvatten roodheid van de huid en verbranding van de hoofdhuid. Er waren geen ernstige of ernstige bijwerkingen.

Behandeling op afstand 

Het apparaat voor thuisgebruik opent “een nieuwe kans, vooral voor deelnemers die in geografisch

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in