Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hersenstimulatie thuis, leidt tot ‘duidelijke verbetering’ bij volwassenen met ADHD

Hersenstimulatie in de vorm van transcraniële gelijkstroomstimulatie (tDCS) met een thuisapparaat kan helpen de aandacht te verbeteren bij volwassenen met ADHD, zo laat een nieuw onderzoek zien.
Foto door Jesse Orrico

“Dit is met name relevant omdat een enorme hoeveelheid literatuur lage therapietrouw op lange termijn en persistentie bij farmacologische behandeling bij patiënten met ADHD beschrijft”, schrijven de onderzoekers.

De niet-invasieve techniek tDCS, die gemakkelijk te gebruiken en relatief goedkoop is, stuurt stroom met lage intensiteit over de hoofdhuid om de corticale prikkelbaarheid te moduleren en neuroplasticiteit te induceren. De tDCS-apparaten voor thuisgebruik blijken een goed en gevalideerd alternatief te zijn voor dagelijkse kliniekbezoeken voor stimulatiesessies.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 64 volwassenen met ADHD mee,  die geen stimulerende middelen gebruiken. Ze hadden matige of ernstige symptomen van onoplettendheid. Het tDCS-apparaat dat in het onderzoek werd gebruikt, leverde een stroom met elektroden van 35 cm2 (7 cm × 5 cm). De anodische en kathodische elektroden werden respectievelijk gepositioneerd met de rechter en linker dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC).

Nadat de deelnemers het apparaat hadden leren gebruiken, ondergingen zij gedurende 4 weken dagelijkse sessies van 30 minuten van tDCS (2-mA gelijkstroom) voor in totaal 28 sessies. De deelnemers werden aangemoedigd om de stimulatiesessies op hetzelfde tijdstip van de dag uit te voeren. Om de therapietrouw te verbeteren, ontvingen ze dagelijks sms-herinneringen. Negen patiënten stopten met de behandeling, twee in de schijngroep en zeven in de actieve groep. Patiënten die de studie voltooiden, voltooiden gemiddeld 25 van de 28 sessies.

De Resultaten

De gemiddelde onoplettendheidsscore op CASRS-I in week 4, de primaire uitkomst, was 18,88 in de actieve tDCS-groep versus 23,63 in de schijn-tDCS-groep. Er was een statistisch

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in