Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het geluid van de persoon met de klachten is vaak een missing link

Henny Visser is psychotherapeut en gespecialiseerd in de behandeling van patiënten met complexe angst-en dwangstoornissen. Ze is bovendien gepromoveerd op een nieuwe behandelmethode van OCD (obsessieve-compulsieve stoornis): de Inference Based Approach (IBA). Maartje Punt is art director en onderwijskundige. Zij werd in 2012 gediagnosticeerd met OCD. Samen schreven ze een bijzonder boek over de behandeling van OCD.
OCD

In het boek Behandeling van OCD worden de theoretische en praktische informatie over de diagnostiek en behandeling van OCD gecombineerd met de ervaringen van een client met het hebben van OCD. De auteurs nemen je op die manier mee in de belevingswereld van mensen met OCD.  Het was vooral te danken aan de reacties van de mensen die ze het manuscript lieten lezen, dat Henny en Maartje ontdekten dat het geluid van de persoon met de klachten een echte missing is link in andere tekstboeken. De feedback was eigenlijk steeds hetzelfde. 

“Goh wat ontzettend leuk en helder en verfrissend en afwisselend ook om én de zeer ervaren behandelaar en onderzoeker te horen die heel veel kennis aandraagt en dan daar een weerklank van de ervaringsdeskundige op te horen.” 

Volgens Henny geeft het echt inzicht in hoe je overkomt als behandelaar met je psycho-educatie en je interventies. En ook wat het betekent als je informatie niet geeft. 

“Gaandeweg zijn we dat zelf ook meer en meer gaan proeven, dat het de samenkomst van die twee gezichtspunten is. Wij willen onze collega behandelaren en ervaringsdeskundigen met andersoortige klachten, bijvoorbeeld een depressie of ADHD echt uitnodigen om ons voorbeeld te volgen.” 

Het belang van ervaringsdeskundigheid

Volgens Maartje is het zeer waardevol om een stoornis, in dit geval een dwangstoornis, van twee kanten te belichten. Door de samenwerking tussen therapeut en patiënt lezen mensen immers niet alleen de wetenschappelijke invalshoek van de therapeut, maar ook de beleving van een

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in