Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kijktip | 100 van de beste psychologen en pedagogen blikken terug op hun carrière

Onder de vlag van het Archief en Documentatiecentrum van de Nederlandse Gedragswetenschappen (ADNG) sprak psycholoog, schrijver en journalist Vittorio Busato honderd Nederlandse gedragswetenschappelijke pioniers. Wat kunnen we leren van deze honderd zwaargewichten op het gebied van psychologie, pedagogie en onderwijskunde.    
Foto door Sam McGee

Het zijn vrijwel allemaal gepensioneerde hoogleraren, toponderzoekers, veelal hoogbejaard. Sommigen zijn inmiddels overleden, waardoor het interview wint aan uniciteit. Busato interviewde de wetenschappers stuk voor stuk ongeveer een uur, met een camera erbij. Hij zette deze films bij wijze van oral history, gesproken geschiedenis, openbaar toegankelijk op de site van het ADNG.

Busato: “Oral history maakt de wetenschap persoonlijker. Ik vraag de geïnterviewden uit welk milieu ze komen, naar het waarom van hun studiekeuze, naar het werken aan publicaties. En ik laat ze terugblikken op hun carrière: waarvan heeft u achteraf gezien de meeste voldoening? Van uw proefschrift, een student, een idee?”

De interviews belichten zowel hun wetenschappelijke werk als hun persoonlijke verhalen. Busato: “Er is weinig oog voor de geschiedenis van het vak. Deze serie is hopelijk een historisch monumentje voor de Nederlandse gedragswetenschappen.”

De interviews met de honderd gedragswetenschappers zijn te zien via: www.adng.nl/nl/oral-history.

Bron: Parool