Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Luistertip | ‘Te gek werk!’

Maandag 15 januari is het Blue Monday, de vermeende meest deprimerende dag van het jaar. Via de media krijg je tips om mentaal gezond te blijven. Er zijn mensen die zulke depressieve gevoelens hebben dat ze dagelijks in een zwart gat zitten en het leven niet meer zien zitten. Onze collega’s van de crisisdienst staan dag in dag uit met hart en ziel klaar om een ieder in geestelijke nood bij te staan. Luister de eerste aflevering van een zesdelige podcast Te gek werk met Splinter Chabot.
Podcast Te gek werk
Foto door Matt Botsford

GGZ Crisismeldkamer

In de eerste aflevering maak je kennis met verpleegkundige Bienvenida van de ‘GGZ Crisismeldkamer’ van Antes in Rotterdam. Hier komen jaarlijks 15.000 crisismeldingen binnen. Of het nu een huisarts of een politieagent is die een verwarde persoon wil laten beoordelen, een bezorgde buurvrouw van een GGZ-cliënt die ’s nachts geschreeuw hoort. Of een cliënt van Antes die zelf belt omdat zij zich heel somber voelt; zij krijgen allemaal als eerste Bienvenida en haar collega’s van de crisisdienst aan de lijn. Splinter Chabot loopt met haar mee en ontdekt dat elke melding zorgelijk is, maar dat niet altijd crisishulp nodig is. De druk op Bienvenida vanuit de melders kan soms enorm zijn. Hoe zorgt zij ervoor dat ze overeind blijft en de melder toch het juiste advies kan geven?

Met de podcast ‘Te gek werk’ wil Antes een inkijkje geven in de dagelijkse praktijk van de ggz en bijdragen aan het doorbreken van stigmatisering rondom mentale problemen. En als iemand enthousiast raakt voor dit boeiende werk is dat mooi meegenomen.” aldus Bas Molijn, bestuurder van Antes.

Onverbloemde inkijk in de ggz

Wie zijn de mensen eigenlijk die werken in de ggz? Wat drijft hen, wat ervaren ze allemaal en wat kunnen we van hen leren?

Splinter Chabot zocht naar antwoorden gaat in gesprek met diverse professionals binnen de ggz, zoals een verpleegkundige, een woonbegeleider, een psychiater in opleiding en een GZ-psycholoog. Hij onderzoekt hun werk, wat motiveert hen om in de ggz te werken en wat maakt hun werk zo bijzonder. De podcast neemt je mee naar de werkvloer, waar je een inkijk krijgt in de onverbloemde praktijk van de ggz.

Aflevering 1: Verpleegkundige Bienvenida – Te gek werk (Antes podcast) | Podcast on Spotify is de eerste aflevering van de zesdelige podcast.

Vanaf 1 februari om de twee weken nog 5 afleveringen

Aflevering Verpleegkundig specialist  Van sociale huurwoning tot kapitale villa’s, verpleegkundig specialist Bart komt overal om hulp te bieden. In deze aflevering praat Splinter Chabot met Bart over zijn werk als verpleegkundig specialist bij Antes. Bart werkt vooral met mensen met psychiatrische en bijkomende ouderdomsgerelateerde klachten. Cliënten die vaak veel mankeren, maar van zichzelf niet mogen zeuren. Aan Bart de schone taak om ze aan de praat te krijgen en uit te zoeken hoe hij ze tóch kan helpen.

Aflevering Verpleegkundige – Verpleegkundige Josta over de veelzijdigheid van het vak en de onmisbaarheid van een team. Splinter Chabot praat met Josta over haar werk als verpleegkundige bij Antes. Werk waar ze op haar zestiende al mee begon en waar ze nog steeds passie voor heeft. Vanwege de cliënten in de moeilijke maar mooie doelgroep van Antes én vanwege haar collega’s. Want zonder team red je het niet, vindt ze. 

Aflevering Psychiater– Psychiater in opleiding Yoeri over mee te bewegen waar het kan, en ingrijpen waar het nodig is. In deze aflevering praat Splinter Chabot met Yoeri over zijn werk als arts en psychiater in opleiding bij Antes. Werk waarin mensen op zijn pad komen die dingen horen of zien die hij zelf niet ziet. Hij helpt die mensen door hun werkelijkheid te accepteren. Door mee te bewegen waar het kan, maar ook in te grijpen waar nodig.

Aflevering GZ-Psycholoog  – GZ-Psycholoog Nicole over vastgelopen mensen en het doorbreken van patronen. Nicole leert cliënten inzien dat “stemmen” geen macht over ze hebben en legt Splinter Chabot uit hoe ze dat doet. Nicole is er voor mensen die vaak geen modelcliënten zijn. Die niet na zes sessies genezen de deur uit huppelen en ook lang niet altijd op hun afspraken komen. Juist deze cliënten helpt ze graag. Want dan kan ze echt iets betekenen.

Aflevering Woonbegeleider – Woonbegeleider Jerry over de belangrijke, soms kleine stappen op weg naar een zelfstandiger leven. In deze aflevering van praat Splinter Chabot met Jerry over het werk van de woonbegeleiders van Antes. Stap voor stap begeleiden zij mensen die wonen in een beschermde woonvorm of een eigen woonplek hebben op weg naar een zelfstandiger leven. Dat die stapjes soms zo klein zijn als op tijd naar bed gaan, een keertje douchen of je tanden poetsen, maakt ze voor Jerry niet minder waardevol. Integendeel: hij kan gloeien van trots bij elke stap die iemand zet.

Bron: persbericht