Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie | Focus op leefstijl

Front view of large group of fit and active people stretching after doing exercise in nature. *** Local Caption *** © Halfpoint / Stock.adobe.com (Symbolbild mit Fotomodell)
Premium
Behandelaren zien zich regelmatig geconfronteerd met een ongezonde leefstijl van patiënten. Vaak gaan ze eraan voorbij dat het heel belangrijk is om hierin zelf het goede voorbeeld te geven. Om verschil te maken, moeten we in de spiegel kijken.
‘Kom op, wij gaan ook gewoon hoor, weer of geen weer!’ klinkt het op de gang in een kliniek. Enkele patiënten staan voor de deur van hun behandelaar. Die heeft beloofd om samen met de afdeling een flinke ochtendwandeling te maken, maar het regent dat het giet en daarom heeft ze zich stilletjes afzijdig gehouden om de dans te ontspringen. Niets menselijks is behandelaars vreemd.

Weinig aandacht voor leefstijlverandering

Mensen met een psychische aandoening leven gemiddeld genomen minder gezond dan mensen uit de algemene bevolking. Ze hebben meer last van slaapproblemen, bewegen minder, eten minder gezond en gebruiken meer middelen. Om dit te doorbreken, zouden behandelaars en ggz-instellingen leefstijl bespreekbaar kunnen maken; om patiënten – indien nodig – naar een passende leefstijlondersteuning te verwijzen. Leefstijlfactoren zoals slaap, beweging, voeding en middelengebruik kunnen immers bijdragen aan het in stand houden of verergeren van psychische problemen. Toch krijgt leefstijlverandering in de ggz maar weinig aandacht, hoe kan dat? Mogelijk doordat leefstijlverandering juist voor mensen met een psychische aandoening een extra grote uitdaging is. Hoe moet je werken aan je leefstijl als je dagelijks een gebrek aan initiatief ervaart, somberheid, angst of stress? Ook hebben de meeste mensen minder financiële middelen, minder sociale contacten en ervaren zij bijwerkingen van hun medicatie die ook
Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in