GZ-psychologie nr. 1, 2021

  Interview met Wim Huys | Van dwang naar verbinding | Meer aandacht voor ongewenste zwangerschap

  Willemijn Scholten

  GZ-psychologie nr. 1/2021 is verschenen! Doorrookte huiskamers

  Ik kreeg een beklemmend gevoel toen ik laatst door de lommerrijke lanen van het oude 'Duin en Bosch' reed. En dat terwijl het terrein van de voormalige psychiatrische instelling juist prachtig is geworden: oude gebouwen en paviljoens en smaakvolle nieuwbouwhuizen wisselen elkaar af op dit bosrijke landgoed. Nee, dat beklemmende gevoel kwam door mijn eigen ervaringen op die plek, meer dan 25 jaar geleden, toen ik daar als psychologiestudent stage liep.

  ‘Psychologen met ervaring in herstelgerichte behandelingen zijn goud waard’

  Er wordt vooruitgang geboekt in de zorg voor mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA), maar vooralsnog leidt dat bij deze doelgroep niet tot het gewenste herstel. De Leuvense hoogleraar Chantal van Audenhove en prof. dr. Jaap van Weeghel, pleiten daarom voor een omslag in het denken van psychologen.

  Nieuws

  Nieuwsitems over onderzoek, nieuwe behandelmethodes, podcasts en meer.

  Een integratieve kijk op psychotherapie

  Met deze casusbeschrijving illustreer ik hoe ik me als integratief therapeut laat inspireren door verschillende theoretische modellen, en hoe ik deze integreer vanuit een cliëntgerichte, experiëntiële basishouding. Het verslag is een betoog voor openheid; met oog voor overeenkomsten, maar zonder verlies van eigenheid.

  Eenzame aapjes

  Historisch beeld over de geschiedenis van de psychologie, experimenten, grondleggers van de psychologie. De Amerikaanse psycholoog Harry Frederick Harlow (1905-1981).

  Meer aandacht voor ongewenste zwangerschap

  Er wordt zelden over gesproken, maar een op de vijf vrouwen in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Het heersende taboe zorgt ervoor dat vrouwen zich vaak schamen dat het hen overkomt. Ze praten niet over hun keuze en houden hun verdriet vaak verborgen.

  Kees Korrelboom

  ‘De klinisch psycholoog is geen consigliere’

  Column Kees Korrelboom | Om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan, is iedereen sinds 1 december 2020 verplicht om in openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen.

  Overdiagnosticering van autisme bij meisjes en vrouwen?

  Hoewel wetenschappelijk bewijs vooralsnog ontbreekt, zijn in de onderzoeksliteratuur en behandelpraktijk signalen te herkennen die wijzen op een overdiagnosticering van autisme bij meisjes en vrouwen. De auteurs pleiten daarom voor stapsgewijze psychodiagnostiek, met voldoende aandacht voor een gedegen case identification.

  Klinisch psycholoog Wim Huys: ‘Veel daders staan niet stil bij de gevolgen voor hun slachtoffer’

  Al bijna twintig jaar wordt Wim Huys in zijn werk geconfronteerd met de meest bizarre seksuele voorkeuren. Als psycholoog bij het Universitair Forensisch Centrum Antwerpen helpt hij seksueel delinquenten omgaan met hun 'parafilie'. Vooral zijn eerste cliënt staat hem nog levendig voor de geest.

  Rechten & plichten

  Juridische kwesties en tips voor de praktijk, wet- en regelgeving en praktijkvoering: Jezelf kwetsbaar opstellen kan helpen bij tuchtrecht en restitutiepolissen in de ggz worden schaars. Door psychiater en jurist Diederik de Rooy en jurist Joep Duijzings.

  Boeken etc.

  Gezien en gelezen. Recensie: Trauma en verwerkingstechnieken - Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz.. Gesignaleerd: Behandeling van zelfverwonding: een praktische handleiding , MANTRA-werkboek. Voor (jong)volwassenen met anorexia nervosa, Handboek voor gz-psychologen, Recensie: Trauma en verwerkingstechnieken - Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz.

  Schoonheid

  Er was een vervanger vorige week. De docente schilder- en tekenkunst werd vanwege een oogoperatie waargenomen. De man hield een exposé; hij was er al mee begonnen toen mijn lesgenoten en ik binnendruppelden en ging er daarna nog zeker een half uur vurig mee door. Er is geen slecht of lelijk!, betoogde hij.