GZ-psychologie nummer 3 2023

    Wie is toch die grensoverschrijdende zorgverlener | Hoe ik herstelde van een dissociatieve identiteitsstoornis | Interview met klinisch neuropsycholoog Luciano Fasotti

    Kees Korrelboom

    Echte liefde heeft geen argumenten nodig

    Sommige liefdes zijn onvoorwaardelijk. Argumenten zijn niet nodig; je houdt ergens van omdat je ervan houdt. Dat geldt kennelijk ook voor de leertherapie.

    Maartje Schoorl

    De opleideling als een kind van gescheiden ouders

    Wie een psychologische BIG-opleiding volgt, is als een kind van gescheiden ouders; met 'vader praktijk en moeder wetenschap'. Dit fenomeen ontstaat volgens mij onder andere door het gat tussen de master Psychologie en de post-masteropleiding tot gz-psycholoog.

    Annemarie de Leng

    Redactioneel | Stof tot nadenken

    Als nieuwe hoofdredacteur van GZ-psychologie neem ik het stokje over van Willemijn Scholten, die jarenlang met veel bevlogenheid dit mooie vaktijdschrift heeft gemaakt. Niet alleen als hoofdredacteur, maar ook als parttime psycholoog bij Jellinek verheug ik me op alle interessante nieuwe artikelen die in deze nieuwe functie door mijn handen zullen gaan.

    Interview met Luciano Fasotti | ‘Compensatiestrategieën zijn een uitkomst bij hersenletsel’

    Ten gevolge van hersenletsel kunnen mensen zelfs simpele taken vaak niet meer foutloos uitvoeren. Voor patiënten die als gevolg hiervan ernstige cognitieve stoornissen ondervinden, ontwikkelde Luciano Fasotti compensatietrainingen.

    Vraag standaard naar slaapproblemen bij ADHD

    Kennisplatform voor behandelen in de kortdurende generalistische ggz

    Op zoek naar vakkennis en inspiratie over de kortdurende generalistische ggz? Kijk dan eens op KiBG Kennisnet.

    Antidepressiva of Runningtherapie?

    Antidepressiva en Runningtherapie zijn beide werkzame behandelingen voor angst- en stemmingsstoornissen, maar het effect dat deze behandelingen hebben op de fysieke gezondheid kan verschillen.

    Dankbaarheid uiten bevordert mentaal welbevinden

    In een experiment in de zomer van 2022 werd aan de bezoekers van zeven festivals gevraagd om op een eigentijdse manier hun dankbaarheid te uiten.

    Juliette Becking | ‘Er is gelukkig steeds meer aandacht voor het experiëntiële’

    Als eerste EFTi-trainer in Nederland richtte klinisch psycholoog Juliette Becking in 2019 EFTiN op, hét opleidingsinstituut voor Emotion Focused Therapy for Individuals in Nederland. Daarmee wilde zij EFTi hier meer draagvlak geven. Hoe heeft EFTi zich ontwikkeld en hoe staan de zaken er nu voor?

    Opinie | Onder psychologen

    Hoogleraar, klinisch psycholoog en hoofdopleider Maartje Schoorl mailt met klinisch psycholoog in opleiding Abigaël Herschberg, over de opleidingsplaatsen tot klinisch psycholoog 'die maar niet worden ingevuld'.

    Wie is toch die grensoverschrijdende zorgverlener?

    Seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt overal voor te komen, ook in de zorg. Onze analyse van 164 tuchtrechtelijke rapportages maakt inzichtelijk welke zorgverlener het risico loopt zich schuldig te maken aan dit gedrag.

    boeken en kopje koffie

    Boeken etc.

    Hoe meneer Prins zijn gedachten kwijtraakte | Behandeling bij stress en burn-out | Stop de piekertrein | Hoarding

    Kijktip | Film ‘Dalva’ van regisseur Emmanuelle Nicot.

    Film Dalva; van vrouw naar kind. Regisseur Emmanuelle Nicot.

    Luistertip | Podcast: ‘Wat bezielt je?’

    In deze podcastserie gaat behandelaar Simon Warta op zoek naar bijzondere, inspirerende verhalen van collega's.

    Rechten & Plichten | Echtscheidingsperikelen

    Het scheiden of eindigen van een relatie tussen ouders van kinderen heeft (veelal) een grote impact op de zorg voor die kinderen, zowel binnen- als buitenshuis.

    Wetboeken en weegschaal

    Rechten & Plichten | Tuchtrecht of burgerlijk recht?

    Onlangs diende een spraakmakende zaak voor het Tuchtcollege in Rotterdam. Drie co-assistenten dienden een klacht in tegen een internist, omdat hij hen tijdens het geven van onderwijs zou hebben betast.

    Hoe ik herstelde van een dissociatieve identiteitsstoornis

    Doordat ik als kind trauma's meemaakte die zo heftig waren dat ik ze wel moest verdringen, ontstond er al heel vroeg in mijn leven een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS). Dit had onder meer te maken met mijn ervaringen met seksueel misbruik en het feit dat ik geregeld gepest werd door mijn leeftijdgenoten.