GZ-psychologie nummer 4 2023

  Kees Korrelboom

  Aandachtsfunctionaris bakstenen

  Net als in andere sectoren hebben werknemers in de ggz dikwijls nog andere taken naast die waarvoor zij oorspronkelijk zijn aangesteld. Voor zo'n taak zijn zij dan aandachtsfunctionaris.

  Maartje Schoorl

  Afscheid

  Vandaag nemen we met het team afscheid van een collega-klinisch psycholoog.

  Vak in beeld | László Polgár

  László Polgár, vader van de beroemde Polgár zusjes - Zsuzsa, Zsófia en Judit, voedde zijn dochters op tot schaakgrootmeesters.

  Annemarie de Leng

  Redactioneel | Slaapproblemen

  Veel van mijn cliënten klagen erover dat ze slaapproblemen hebben.

  Online behandelen

  Rechten & Plichten | Online behandelingen: ontwikkelingen

  Onlangs voerde het ministerie van VWS de beleidsregel in dat niet langer wordt gehandhaafd als geneesmiddelen via internet worden voorgeschreven zonder eerst de patiënt te zien, een besluit dat ook relevant is voor behandelaren die geen geneesmiddelen voorschrijven.

  Wachtkamer

  Rechten & Plichten | Gewijzigde eisen voor kwalificatie

  Ggz kan worden verleend vanuit een vrijgevestigde praktijk of een instelling. Voor vrijgevestigde praktijken gelden andere regels, eisen, afspraken en tarieven dan voor instellingen.

  Opinie | De polyvagaaltheorie

  In GZ-psychologie nr. 1, 2023, stond de opinie Hoe een complexe traumatheorie een sterk verhaal bleek van Bart Verkuil. Psychiater Tineke Smit reageert vanuit haar persoonlijke ervaring met en research naar de polyvagaaltheorie, 'om als clinicus bij te dragen aan juiste informatieoverdracht en om de discussie gaande houden.'

  EMDR

  EMDR kan helpen bij angst voor terugkeer kanker

  krant

  Nieuws

  EMDR kan helpen bij angst voor terugkeer kanker | Nieuwe app voor kinderen met spreekangst | Trimbos-instituut brengt aanbod traumabehandelingen 'in kaart' | Antidepressiva kunnen chronische pijn verzachten

  Culturele verschillen bij diagnostiek

  Cross-culturele neuropsychologie is een aandachtsgebied binnen de neuropsychologie met een kleurrijke en turbulente geschiedenis. Hoe is dit werkveld ontstaan, welke ontwikkelingen heeft het doorgemaakt en hoe kan toekomstig onderzoek eruitzien?

  CGT-groepsbehandeling bij een verzamelstoornis

  We bellen aan voor een huisbezoek. De voordeur kan nog maar net open door de opgestapelde spullen. Eenmaal binnen, banen we ons een weg door het overvolle huis van de patiënte.

  ‘Slapeloosheid is de eerste voorspeller voor depressie’

  Een op de drie Nederlanders slaapt slecht. Bij één op de tien mensen kun je zelfs spreken van chronische slapeloosheid. In het Nederlands Herseninstituut zoekt Eus van Someren naar oorzaken van en oplossingen voor slaapproblemen.

  Interview met Jannetta Bos | ‘Vraag altijd naar gevoelens van walging’

  Als zij denken aan wat zij hebben meegemaakt, voelen patiënten met PTSS niet alleen stress, maar soms ook walging. Dat kan een effectieve traumabehandeling in de weg staan. Pak daarom altijd eerst de walging aan, raadt psychotherapeut Jannetta Bos van Arq Centrum '45 hulpverleners aan.

  boeken en kopje koffie

  Boeken etc.

  Acute Psychiatrie | ACT in love | Rouwhulp | Met de jaren

  De Polyvagaal Theorie, een sterk gefundeerd model

  Het is duidelijk dat de discussie over de polyvagaal theorie leeft. Voordat ik in ga op de kritiek door Tineke Smit geuit, is het allereerst belangrijk om even stil te staan bij wie er in hulpverleningsland nu gebaat is bij een discussie over de evolutionaire en zeer specifieke fysiologische aspecten van de stressreactie. Door Bart Verkuil [i]