GZ-psychologie nummer 6 2023

  Cover GZ-Psychologie, foto van Annemarieke Fleming
  foto: Christiaan Krop
  Michel Reinders

  Hersenen hebben rust nodig

  In deze rubriek vertellen behandelaren over een bijzondere cliënt van wie zij iets geleerd hebben. Klinisch psycholoog Michel Reinders beschrijft hoe zijn patiënt Sara, van wie niemand wist wat haar precies mankeerde, geholpen was met eenvoudige ontspanningsoefeningen.

  Kees Korrelboom

  Laatste column

  Dit is mijn laatste column voor Gz-psychologie. Enkele jaren geleden werd mij gevraagd om vaste columnist te worden voor dit tijdschrift. Ik zei meteen ‘ja'.

  Maartje Schoorl

  Besmuikte blikken

  Aan het eind van het MDO wordt een casus ingebracht van 21-jarige vrouw, die tot voor kort werd misbruikt door haar vader. We gruwen collectief en denken mee over indicatie en behandelplan.

  Annemarie de Leng

  Perverse prikkels

  Voor veel bedrijven is december een drukke maand, want allerlei zaken moeten worden afgerond voor het nieuwe jaar begint. In de ggz daarentegen, kan het in de periode voor de jaarwisseling verdacht rustig worden.

  Annemarieke Fleming

  Interview Annemarieke Fleming | ‘Samenspel tussen lichaam en geest’

  Veel Nederlanders hebben last van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), die al dan niet optreden binnen het kader van een specifieke ziekte of aandoening. In revalidatiecentrum Reade werkt gz-psycholoog Annemarieke Fleming nauw samen met paramedici om de voorwaarden voor herstel van persisterende pijn en vermoeidheid van cliënten te optimaliseren.

  Film en recensies

  Film Past lives | Klinische Neuropsychologie | Werkboek groeimindset |

  boeken en kopje koffie

  Boeken etc.

  Seksueel gezond | Rouwhulp | Effectieve leefstijlgesprekken

  krant

  Nieuws

  CGT bij hartfalen | App voor mensen met een bipolaire stoornis | COVID-19 en eetproblematiek | Schematherapie voor misdadigers met persoonlijkheidsstoornissen

  Dirk Hermans en Koen Schruers

  Dirk Hermans & Koen Schruers | ‘Elke therapeut zou de basisprincipes van exposure moeten beheersen’

  ‘Exposure is all we need', dat was de uitdagende titel van Dirk Hermans' lezing op een studiedag over exposure in Leuven. In zijn pleidooi voor exposure krijgt hij bijval van psychiater Koen Schruers, die in Maastricht onderzoek doet naar de neurobiologische aspecten van exposure.

  Wetboeken en weegschaal

  Rechten & Plichten | Aandachtspunten voor praktijkmaatschappen

  Samenwerkende gz-psychologen zijn vaak in maatschapsverband met elkaar verbonden. Omdat het inmiddels gemeengoed is dat op praktijk-/maatschapsniveau wordt gecontracteerd, is het van belang om bij wijzigingen in de maatschap alert te zijn.

  computer notitieboekje pen en bril

  Rechten & Plichten| Word is geen EPD

  Tegenwoordig is het gebruikelijk om met een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) te werken. Maar wat als de patiënt geen vaste patiënt is, of als er geen EPD beschikbaar is?

  Tienermeisje zittend op de bank aan het gamen

  Casus | Behandeling van een jongere met een gameverslaving

  Als de twaalfjarige Lola voor het eerst de praktijk van de MDFT-therapeut binnenstapt, gaat ze tussen haar gescheiden ouders zitten. Moeder en vader maken zich grote zorgen over hun (adoptie)dochter.

  illustratie van groep uiltjes, eentje staat buiten de groep

  Transgenderzorg en psychose

  Transgenderpersonen vormen een minderheid. Tot een minderheid behoren gaat vaak gepaard met sociale uitsluiting en discriminatie.

  illustratie meisje zittend op de grond met hoofd tussen haar knieen en handen die naar haar wijzen

  Trauma en schuldgevoel

  Tot een aantal jaar geleden was er in onderzoek naar en in de behandeling van traumatische gebeurtenissen vooral aandacht voor de angstsymptomen die een traumatische gebeurtenis met zich meebrengt. Zo viel de classificatie PTSS in de DSM onder de groep ‘Angststoornissen'. De laatste jaren is daar verandering in gekomen.

  illustratie van een megafoon op schoolbord met de tekst language!

  Grieper en kankerist

  Een betoog voor menswaardig taalgebruik binnen de geestelijke gezondheidszorg