Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa mag van Tweede Kamer geen data ggz-patiënten verzamelen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mag van de Tweede Kamer geen persoonsgegevens van ggz-patiënten verzamelen. De Kamer is bang voor een datalek of misbruik van de persoonsgegevens.
NZa
Foto Pexels Shvets Production

Met de inwerkingtreding van het zorgprestatiemodel wil de NZa sinds 1 januari 2022 uitgebreide datasets ontvangen van de ggz en forensische zorg en de aanlevering voor zorgvraagtypering met antwoorden van HoNOS+ vragen verplichten. Hiermee wil de zorgautoriteit meer inzicht krijgen in de toekomstige zorgvraag.

De zorgvraagtypering geeft volgens de NZa een belangrijk inzicht in welke zorg en hoeveel zorg er nodig is voor patiënten. De aanlevering van HoNOS+ vragen is volgend de autiriteit nodig voor de doorontwikkeling om dit inzicht te verbeteren. Het registreren van zorgvraagtypering en het vermelden van de uitkomst op de factuur is al gestart vanaf 1 juli 2022.

Protest

Na onrust in het veld en een adviesaanvraag aan de Autoriteit Persoonsgegevens is dit uitgesteld tot 1 januari 2023. De commotie bereikte ook Den Haag. Op initiatief van SP en GroenLinks heeft de Tweede Kamer zich via een motie uitgesproken tegen de opzet van het dataproject. De regering verzoekt de NZa om waar nodig het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens op te volgen, voordat er met de dataverzameling wordt gestart. Daarnaast wil de Kamer dat de zorgautoriteit geen persoonsgegevens opvraagt of ontvangt en andere vormen van data na ontvangst en controle verwijderd.

De Kamer is bang voor een datalek of misbruik. Psychiater en juriste Cobie Groenendijk, die het verzet tegen het NZa-project leidt, is blij met de reactie van de Kamer. “Het is een stap in de goede richting maar het project is daarmee nog niet van de baan. We kijken met

Premium

Wil je dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in