Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rumineren en borderline persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) hebben vaak last van rumineren, een emotionele, niet-helpende vorm van negatief repetitief denken over stressvolle zaken en de aanleiding, consequenties en implicaties daarvan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van rumineren en het is nog onduidelijk welke vorm van rumineren het sterkst samenhangt met BPS.
Rumineren
Foto door 1STunningART / stock.adobe.com

De onderzoekers Richman e.a. keken in een meta-analyse naar de meest voorkomende vorm van rumineren onder mensen met een BPS.1 Ook keken zij naar waar dit rumineren op symptoomniveau het sterkst mee samenhangt en naar eventuele modererende variabelen (o.a. comorbiditeit en demografische variabelen).

Correlatie tussen BPS en rumineren

In de studie, met in totaal 28165 deelnemers, is inderdaad een medium correlatie gevonden tussen BPS en rumineren en ‘pijn rumineren’ hing het sterkst samen met BPS-symptomen. Wat betreft de symptoomdomeinen hing rumineren het sterkst samen met affectieve instabiliteit en instabiele relaties. Er werden geen significante verschillen gevonden voor demografische variabelen, zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. In de discussie geven de auteurs aan dat de bevindingen met betrekking tot pijn rumineren overeenkomen met eerdere onderzoeksbevindingen, o.a. met dat mensen met BPS een verstoorde evaluatie van pijn kennen.

Affectieve instabiliteit

Ook benoemen zij dat het proces van rumineren de affectieve instabiliteit – kernsymptoom van BPS – mogelijk versterkt, maar om hierover conclusies te trekken, is volgens hen verder onderzoek nodig. De huidige bevindingen wijzen er in ieder geval op dat cognitieve gedragstherapie gericht op het rumineren alsmede mindfulness-based cognitieve therapie mogelijk ook ingezet kunnen worden in de behandeling van BPS.
Bronnen:
1. Richman, M.J., e.a. (2022). Rumination in Borderline Personality Disorder: A Meta-analytic Review. Journal of Personality Disorders, 36(4), 399-412.