Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stoppen met antidepressiva? Bouw geleidelijk en begeleid af

Dat is de kernboodschap van patiënteninformatie die de Depressievereniging op haar nieuwe website publiceert. Zij ontwikkelde de informatie in samenwerking met psychiaters, apothekers, patiënten en het platform voor psychische gezondheid MIND. Het ‘multidisciplinair document afbouwen SSRI’s en SNRI’s’ (2018) en de vervolgstudie over het afbouwen van andere antidepressiva (2022) vormen de basis voor deze patiënteninformatie.
Myriam Zilles

Hiermee is de inhoud van een louter op de beroepsgroep gerichte leidraad voor de afbouw van antidepressiva nu ook beschikbaar gekomen voor mensen die antidepressiva gebruiken.

Open deur maar onbekend

‘Geleidelijk afbouwen is misschien een open deur, maar wel één die in de praktijk onvoldoende bekend is bij mensen die antidepressiva gebruiken’, stelt projectcoördinator Maike Berghuijs. ‘Als eenmaal besloten is om te stoppen met antidepressiva, is de verleiding groot om dit op eigen houtje en te snel te doen met soms nare onttrekkingsverschijnselen als gevolg’.

Psychiater Eric Ruhé ziet dat de meeste patiënten hun medicijnen tegen depressie of angst zonder al te grote problemen kunnen afbouwen, als zij dit stapsgewijs doen en er de tijd voor nemen. Hoe langzaam patiënten hun medicijnen moeten afbouwen is niet in één standaard schema te vatten. ‘Dat blijft maatwerk, waarbij een goede samenwerking tussen de patiënt en de arts erg belangrijk is’, aldus Ruhé.

Depressie en medicatieafbouw

Ruim een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, waarvan 150.000 Nederlanders het middel langdurig slikken vanwege een depressie. Het gebruik van antidepressiva is voor een grote groep patiënten een effectieve behandeling en kan bijdragen aan iemands kwaliteit van leven. Naar schatting stoppen elk jaar honderdduizenden patiënten met hun antidepressivum.

De Depressievereniging adviseert mensen die antidepressiva gebruiken zich goed voor te bereiden, voordat zij hun medicijnen afbouwen. Hoe ze dat kunnen doen is te lezen in het themadossier ‘Depressie en medicatieafbouw’ op hun website. Meepraten kan ook in de speciaal voor deze gelegenheid opgerichte themagespreksgroep op het forum Depressie Connect.