Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijzigingsverzoek psychodiagnostiek ingediend bij NZa

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) vragen de NZa om de regels voor psychodiagnostiek binnen het nieuwe zorgprestatiemodel te wijzigen. Dat komt nu in de knel en goede psychodiagnostiek is belangrijk voor het bevorderen van passende zorg, stellen NIP en NVP.
Foto door Green Chameleon

Volgens de psychologen en psychotherapeuten spelen er drie zaken. Door de huidige regelgeving kan psychotherapie niet kostendekkend worden verricht, omdat er te weinig tijd kan worden besteed aan complexe diagnostische vragen. De verdeling tussen directe en indirecte tijd binnen de diagnostiekconsulten is scheef. En er is onvoldoende onderscheid tussen diagnostiek en psychodiagnostiek in het zorgprestatiemodel.

In het wijzigingsverzoek worden de problemen rondom psychodiagnostiek nader toegelicht en de mogelijke gevolgen ervan in de zorg beschreven. Het verschil tussen diagnostiek en psychodiagnostiek wordt uitgelegd alsmede mogelijke oplossingsrichtingen voor de knelpunten.

Alle wijzigingsverzoeken die zijn ingediend bij de NZa, worden opgenomen in de doorontwikkelagenda van het zorgprestatiemodel (ZPM) en besproken in het zogenaamde onderhoudsoverleg. De wijzigingsverzoeken worden vervolgens in expertgroepen uitgewerkt, waarna het onderhoudsoverleg hierover een beleidsmatig advies geeft. Tot slot zal de NZa een besluit nemen.