Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 688 resultaten )
Verfijn zoekresultatenOpinie | De polyvagaaltheorie
In GZ-psychologie nr. 1, 2023, stond de opinie Hoe een complexe traumatheorie een sterk verhaal bleek van Bart Verkuil. Psychiater Tineke Smit reageert vanuit haar persoonlijke ervaring met en research naar de polyvagaaltheorie, 'om als clinicus bij te dragen aan juiste informatieoverdracht en om de discussie gaande houden.'
Culturele verschillen bij diagnostiek
Cross-culturele neuropsychologie is een aandachtsgebied binnen de neuropsychologie met een kleurrijke en turbulente geschiedenis. Hoe is dit werkveld ontstaan, welke ontwikkelingen heeft het doorgemaakt en hoe kan toekomstig onderzoek eruitzien?
CGT-groepsbehandeling bij een verzamelstoornis
We bellen aan voor een huisbezoek. De voordeur kan nog maar net open door de opgestapelde spullen. Eenmaal binnen, banen we ons een weg door het overvolle huis van de patiënte.
bijzonder specialismeTrauma
Interview met Jannetta Bos | ‘Vraag altijd naar gevoelens van walging’
Als zij denken aan wat zij hebben meegemaakt, voelen patiënten met PTSS niet alleen stress, maar soms ook walging. Dat kan een effectieve traumabehandeling in de weg staan. Pak daarom altijd eerst de walging aan, raadt psychotherapeut Jannetta Bos van Arq Centrum '45 hulpverleners aan.
Dankbaarheid uiten bevordert mentaal welbevinden
In een experiment in de zomer van 2022 werd aan de bezoekers van zeven festivals gevraagd om op een eigentijdse manier hun dankbaarheid te uiten.
Antidepressiva of Runningtherapie?
Antidepressiva en Runningtherapie zijn beide werkzame behandelingen voor angst- en stemmingsstoornissen, maar het effect dat deze behandelingen hebben op de fysieke gezondheid kan verschillen.
Kennisplatform voor behandelen in de kortdurende generalistische ggz
Op zoek naar vakkennis en inspiratie over de kortdurende generalistische ggz? Kijk dan eens op KiBG Kennisnet.
Vraag standaard naar slaapproblemen bij ADHD
De adolescentie is een periode met veel veranderingen, zo ook in slaap. Bij adolescenten bouwt de slaapdruk langzamer op en is er een vertraagd slaap-waakritme, waardoor adolescenten pas later in slaap vallen. Ook bepaald gedrag dat in de adolescentie een (grotere) rol gaat spelen, zoals alcohol, cafeïne en het gebruik van sociale media heeft een […]
Luistertip | Podcast: ‘Wat bezielt je?’
In deze podcastserie gaat behandelaar Simon Warta op zoek naar bijzondere, inspirerende verhalen van collega's.