Home Zoek

Geef een zoekterm op ( 348 resultaten )

Verfijn zoekresultaten

‘Psychologen met ervaring in herstelgerichte behandelingen zijn goud waard’

Er wordt vooruitgang geboekt in de zorg voor mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA), maar vooralsnog leidt dat bij deze doelgroep niet tot het gewenste herstel. De Leuvense hoogleraar Chantal van Audenhove en prof. dr. Jaap van Weeghel, pleiten daarom voor een omslag in het denken van psychologen.

Schoonheid

Er was een vervanger vorige week. De docente schilder- en tekenkunst werd vanwege een oogoperatie waargenomen. De man hield een exposé; hij was er al mee begonnen toen mijn lesgenoten en ik binnendruppelden en ging er daarna nog zeker een half uur vurig mee door. Er is geen slecht of lelijk!, betoogde hij.

Een integratieve kijk op psychotherapie

Met deze casusbeschrijving illustreer ik hoe ik me als integratief therapeut laat inspireren door verschillende theoretische modellen, en hoe ik deze integreer vanuit een cliëntgerichte, experiëntiële basishouding. Het verslag is een betoog voor openheid; met oog voor overeenkomsten, maar zonder verlies van eigenheid.

Nieuws

Nieuwsitems over onderzoek, nieuwe behandelmethodes, podcasts en meer.

Klinisch psycholoog Wim Huys: ‘Veel daders staan niet stil bij de gevolgen voor hun slachtoffer’

Al bijna twintig jaar wordt Wim Huys in zijn werk geconfronteerd met de meest bizarre seksuele voorkeuren. Als psycholoog bij het Universitair Forensisch Centrum Antwerpen helpt hij seksueel delinquenten omgaan met hun 'parafilie'. Vooral zijn eerste cliënt staat hem nog levendig voor de geest.

Boeken etc.

Aandacht voor recent verschenen boeken. Gesignaleerd: Behandeling van zelfverwonding: een praktische handleiding | MANTRA-werkboek. Voor (jong)volwassenen met anorexia nervosa | Handboek voor gz-psychologen | Recensie: Trauma en verwerkingstechnieken - Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz.

Meer aandacht voor ongewenste zwangerschap

Er wordt zelden over gesproken, maar een op de vijf vrouwen in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Het heersende taboe zorgt ervoor dat vrouwen zich vaak schamen dat het hen overkomt. Ze praten niet over hun keuze en houden hun verdriet vaak verborgen.

‘Cliënten met een migratie- achtergrond moeten tactvol worden behandeld’

Psychotherapeut en onderzoeker Jeroen Knipscheer is een vooraanstaand expert in de cultuursensitieve psychotherapie. Volgens hem moeten hulpverleners meer rekening houden met de culturele achtergrond van cliënten.

GZ-psychologie nr. 6 is uit | Stresskip

Omrollende pluizige kittens met grote ogen, spelende puppy's die over elkaar heen klauteren; koddige diertjes in allerlei grappige poses, het blijkt goed voor ons te zijn om daarnaar te kijken.

nieuws

Suïcidale beelden | Heilzame natuurbeleving in VR | Podcast over de ggz | Angstoornis behandelen met CGT of yoga?

Verfijn de zoekresultaten

  • Filter op categorie