Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Exposure-therapie blijkt ook zinvol bij patiënten met jeugdtrauma

Behandelaren durven kwetsbare patiënten die met een jeugdtrauma zitten vaak niet te confronteren met hun verleden, omdat ze bang zijn dat ze dit niet aankunnen. Toch blijkt exposure-therapie ook zinvol te zijn voor deze groep mensen. Dit blijkt uit onderzoek door Danielle Oprel en Chris Hoeboer, psychologen bij PsyQ (Pernassia Groep).
739484 Usage: Journal Inside 12459_019_003 (2018) Usage: Journal Inside __ (20180528) Usage: Online (20180530) Usage: e-learning (20180620) Usage: Marketing General (20180621) Usage: e-learning (20180717) Usage: e-learning (20180717) Usage: e-learning (20190430) Usage: Online (20190502) *** Local Caption *** © WavebreakMediaMicro / stock.adobe.com
Picscout © WavebreakMediaMicro / stock.adobe.com

Het onderzoek werd uitgevoerd samen met onder andere collega’s van de Universiteit Leiden en de Radboud Universiteit en gepubliceerd in het European Journal of Psychotraumatology.

Met exposure-therapie keer je in gedachten en indien mogelijk fysiek terug naar de plaats(en) waar het trauma is ontstaan. Daardoor leert de patiënt dat er niets ergs gebeurt als de nare herinneringen boven komen, wat de angst kan wegnemen.

In de studie werden 149 patiënten met een jeugdtrauma behandeld met drie verschillende vormen van exposure-therapie. Deze gaven ieder een iets ander resultaat, maar duidelijk was dat bij ruim 70% van de patiënten de klachten aanzienlijk verminderden. Uit zelfrapportage en klinische beoordelingen blijkt dat ongeveer de helft van de deelnemers na afloop van de sessies geen ptss meer had.

Volgens Maartje Schoorl, hoogleraar op de afdeling Klinische Psychologie en co-auteur van de studie, blijkt dat veel patiënten de herbeleving van hun trauma aankunnen, mits ze daar goed in begeleid worden.

Het onderzoek is gefinancierd met subsidie van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en het Doelmatigheidsonderzoek van ZonMw.

Bron: Universiteit Leiden

Gerelateerde informatie

In januari 2021 verwacht | Interpersoonlijke psychotherapie bij posttraumatische stressstoornis – Een nieuwe vorm van traumabehandeling, Markowitz. Bestelinformatie

 

 

Trauma en verwerkingstechnieken – Indicatiestelling bij traumabehandeling in de ggz Dit boek biedt een overzicht van de verschillende verwerkingstechnieken bij de behandeling van psychotrauma in de ggz. Martijn Stöfsel. Bekijk de inhoudsopgave

 


Congrestip | Behandeling van trauma Vrijdag 19 maart, Utrecht. Je leert welke verwerkingstechnieken voor trauma er zijn en welke je het beste toe kunt passen in welke situatie. Meer informatie en inschrijven