GZ-psychologie nr. 1, 2022

    Interview met Alexander Rinnooy Kan en Maartje Schoorl | Persoonlijkheidsdiagnostiek bij LVB | Psychodrama

    Willemijn Scholten

    Redactioneel | Een krant van 1 miljoen

    Het behandelen van mensen met verzameldwang, die tegenwoordig 'hoarders' genoemd worden, is voor mij altijd uitdagend geweest, en dan niet per se in de positieve zin van het woord. Een groot deel van de hoarders heeft beperkt ziekte-inzicht en heeft weinig intrinsieke motivatie om er iets aan te doen.

    Alexander Rinnooy Kan en Maartje Schoorl: ‘Zorg voor betere aansluiting master op de gz-opleiding’

    Een tekort aan gz-psychologen en een stuwmeer van afgestudeerden zonder uitzicht op een opleidingsplek. Om aan die schrijnende situatie een einde te maken, deed de Opleidingsraad Psychologische BIG-beroepen najaar 2021 een vergaand voorstel: zorg niet alleen voor een betere aansluiting van de master op de GZ-opleiding, maar denk ook na over een driejarige master.

    Nieuws

    Fobie als voorspeller | VPRO-serie: 100 dagen in je hoofd | Cognitieve functies bij een borderline persoonlijkheidsstoornis | Invloed sociodemografische kenmerken op depressie

    Casus | Persoonlijkheids-diagnostiek bij LVB

    Enerzijds wordt een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid (LVB/ZB) in de ggz vaak niet herkend, anderzijds worden klachten en symptomen vaak uitsluitend toegeschreven aan de LVB/ZB. Dimensionele diagnostiek van de persoonlijkheid kan bevorderlijk zijn voor goede diagnostiek en indicatiestelling van patiënten met een LVB.

    Vak in beeld | Alfred Adler

    Samen met tijdgenoten Sigmund Freud en Carl Gustav Jung geldt Alfred Adler (Wenen, 1870-1937) als de stamvader van de psychoanalyse. Maar net als Jung brak psychoanalyticus Adler uiteindelijk met de leer van Freud en stichtte zijn eigen leerschool, die van de 'Individualpsychologie'.

    Artikel | Persoonlijkheids- diagnostiek bij LVB

    Tot op heden is er weinig aandacht voor persoonlijkheidskenmerken van mensen met een licht verstandelijke beperking, terwijl persoonlijkheidsdiagnostiek van groot belang is voor een goede indicatiestelling, behandeling en begeleiding van deze patiënten.

    Kees Korrelboom

    Column | Privacy en ggz

    Tussen de klinisch-psychologische wetenschap en de klinisch-psychologische behandelpraktijk bestaat een spanningsveld. Veel clinici vinden de kennis die door wetenschappers in psychologische laboratoria wordt vergaard weinig relevant voor hun behandelingen ('mijn patiënten zijn anders'). Veel onderzoekers vinden dat je met clinici geen wetenschappelijk onderzoek kunt doen ('ze denken niet wetenschappelijk').

    Opinie | Knalpaarse muur of natuur?

    Waar ben jij nu terwijl je dit leest? Hoe voelt het om daar te zijn? Onze omgeving heeft invloed op hoe we ons voelen. Toch is de locatie waar onze sessies plaatsvinden vaak geen plek waar we heel bewust voor kiezen. Wat als we sommige sessies buiten in de natuur zouden houden?

    Psychotherapeut Pim van Dun: ‘Psychodrama heeft een hele heilzame uitwerking’

    De ene therapie is in beginsel niet beter dan de andere, zegt psychotherapeut Pim van Dun. Zelf is hij verknocht aan psychodrama. In zijn praktijk in Zegveld demonstreert Van Dun met aanstekelijk enthousiasme hoe hij daarbij te werk gaat.

    het omzetplafond

    Rechten & plichten

    Wilsbekwaamheid en handelingsbekwaamheid, Diederik de Rooy | Omzetplafonds: terug van weggeweest, Joep Duijzings

    Boeken etc.

    Hoarding. What everyone needs to know | Levensverhalen en psychotrauma | De genderzoektocht | Mindful zelfcompassie

    Column | Inclusiviteit en diversiteit

    Onlangs volgden we bij de RINO een workshop verandermanagement, onder begeleiding van Floortje Scheepers. Het was een mooie bijeenkomst. We hebben de kernwaarden van verandering in onderwijs geëxploreerd. Floortje legde na de verkenning uit dat voor een optimale verandering zowel inclusiviteit als diversiteit geadresseerd worden.