Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychedelica in therapie, wat weten we?

De afgelopen jaren is er vanuit de wetenschap en media nieuwe belangstelling en aandacht voor het toepassen van psychedelica als hulpmiddel bij psychische aandoeningen. Het Trimbos-instituut heeft een factsheet gemaakt waarin is samengevat wat de huidige wetenschappelijke kennis hierover is.
psychedelica
Foto door Markus Spiske

Uit onderzoek weten we dat middelen zoals psilocybine, ketamine en MDMA vooral als recreatieve drugs worden gebruikt, bijvoorbeeld in het uitgaansleven of voor spirituele doeleinden en persoonlijke groei. Uit kleinschalige studies komt dat deze middelen mogelijk ingezet kunnen worden als hulpmiddel bij de behandeling van mensen met ernstige psychische aandoeningen bij wie de huidige behandelingen niet of onvoldoende werken, zoals therapieresistente depressie of hardnekkige PTSS. Maar meer onderzoek is nodig om als overheid goede beleidskeuzes te kunnen maken.

Weinig bekend over risico’s en bijwerkingen

Ondanks de veelbelovende resultaten uit de (veelal) kleinschalige studies, is er nog weinig bekend over de lange-termijnrisico’s en bijwerkingen van deze middelen. Ook weten we nog niet hoe lang de therapeutische effecten aanhouden en voor welke groep patiënten deze behandelingen geschikt zijn. Het gebruik van psychedelica brengt namelijk risico’s met zich mee, juist bij mensen met psychische problematiek. Verder is het risico dat door positieve verhalen in het nieuws mensen met psychische problemen zonder de juiste voorlichting en medische begeleiding psychedelica gaan gebruiken. Hierdoor kunnen hun psychische problemen verergeren.

Meer onderzoek nodig
Meer grootschalig en goed opgezet onderzoek is nodig. Op dit moment lopen er in Nederland en wereldwijd verschillende studies om de werkzaamheid en veiligheid verder te onderzoeken.

Lees hier de factsheet Psychedelica-therapie.

Heb je vragen over drugsgebruik of maak jij je zorgen over jezelf of iemand anders? Bel de drugsinfolijn op 0900-1995 of ga naar www.drugsinfo.nl.

Psychedelica-therapie

FACTSHEETS

Over psychedelica en de therapeutische toepassingen van psychedelica bij…

Bekijk dit product 

 

 

Bron: trimbos.nl

WIL JE MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP?

Kijktip | Zeggen alle psychiaters ja tegen psychedelica?