Omdat het totale aantal suïcides op jaarbasis nog niet is gedaald, is begin 2021 besloten tot actualisatie van de eerste onderzoeksagenda. In de onderzoeksagenda wordt nadrukkelijk gevraagd om voorrang te geven aan implementatiegericht onderzoek van kansrijke interventies en vroegsignalering. Daarbij wordt gepleit voor domein- en discipline-overstijgende samenwerking.
Focus op mannen 40-70 jaar en sociaal kwetsbare jongeren
Het is belangrijk dat er meer onderzoek plaatsvindt naar wat de specifieke groep mannen van 40-70 jaar tot wanhoop drijft en suïcide de enige uitweg lijkt. Nabestaanden geven aan dat zij het in veel gevallen niet zagen aankomen, terwijl bij bestudering van de specifieke casus er achteraf wel aanwijzingen zijn die beter geduid hadden kunnen worden en mogelijk aanleiding hadden kunnen zijn voor behandeling. Ook bij de groep sociaal kwetsbare jongeren zijn nog stappen te zetten.
Download hier de Tweede onderzoeksagenda 2021-2026/ZonMw >
Bron: ZonMw
Gerelateerde informatie
Congres tip | Behandeling van suïcidaal gedrag, 3 december 2021, Jaarbeurs. Met sprekers Salman Akhtar, Derek de Beurs, Irene Dijkman, Jacco Flapper, Lieke Godschalk, Judith de Heus, Nienke Hoekstra, Agaath Koudstaal, Ad kerkhof, Ella Lobregt en Bert van Luyn. Meer informatie en aanmelden >
- Gwendolyn Portzky en Bert van Luijn over de behandeling van suïcidale mensen, artikel GZ-psychologie
- E-learning | Suïcidepreventie in de praktijk, Ad Kerkhof, Bert van Luyn, accreditatie 1 punt
- Handleiding Vragenlijst over Zelfdoding en Zelfbeschadiging (VOZZ) voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar, Ad Kerkhof.
Formulieren > - Behandeling van suïcidaal gedrag in de praktijk van de GGZ, Ad Kerkhof, Bert van Luyn
- Behandeling van zelfverwonding – een praktische handleiding, Barent W. Walsh