Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede onderzoeksagenda Suïcidepreventie aangeboden

Op 10 september, Wereld Suïcide Preventiedag, overhandigde ZonMw directeur Véronique Timmerhuis de onderzoeksagenda aan het ministerie van VWS.
529917013

Omdat het totale aantal suïcides op jaarbasis nog niet is gedaald, is begin 2021 besloten tot actualisatie van de eerste onderzoeksagenda. In de onderzoeksagenda wordt nadrukkelijk gevraagd om voorrang te geven aan implementatiegericht onderzoek van kansrijke interventies en vroegsignalering. Daarbij wordt gepleit voor domein- en discipline-overstijgende samenwerking.

Focus op mannen 40-70 jaar en sociaal kwetsbare jongeren

Het is belangrijk dat er meer onderzoek plaatsvindt naar wat de specifieke groep mannen van 40-70 jaar tot wanhoop drijft en suïcide de enige uitweg lijkt. Nabestaanden geven aan dat zij het in veel gevallen niet zagen aankomen, terwijl bij bestudering van de specifieke casus er achteraf wel aanwijzingen zijn die beter geduid hadden kunnen worden en mogelijk aanleiding hadden kunnen zijn voor behandeling. Ook bij de groep sociaal kwetsbare jongeren zijn nog stappen te zetten.

Download hier de Tweede onderzoeksagenda 2021-2026/ZonMw >

Bron: ZonMw 

Gerelateerde informatie

Congres tip | Behandeling van suïcidaal gedrag, 3 december 2021, Jaarbeurs. Met sprekers Salman Akhtar, Derek de Beurs, Irene Dijkman, Jacco Flapper, Lieke Godschalk, Judith de Heus, Nienke Hoekstra, Agaath Koudstaal, Ad kerkhof, Ella Lobregt en Bert van LuynMeer informatie en aanmelden >