GZ-psychologie nr. 4, 2021

  Interview  met Laurence Claes | KOPP-zorgen | Signalering en aanpak overgewicht bij kinderen

  Willemijn Scholten

  Redactioneel | Weg is weg

  Kent u dat ook? Het fenomeen dat je je niet meer kunt voorstellen hoe vervelend iets was zodra het voorbij is? Ik denk bijvoorbeeld aan hele erge dorst hebben op een wandeling, wetende dat je het komende uur niks kan drinken. Als je dan uiteindelijk het felbegeerde drankje hebt bemachtigd ben je het leed na slechts een paar slokken alweer vergeten.

  Laurence Claes: ‘Zelfverwondend gedrag en eetstoornissen zijn vormen van communicatie’

  Ruim een kwart van de veelal jonge patiënten met een eetstoornis vertoont ook zelfverwondend gedrag. Laurence Claes, hoogleraar Klinische psychologie, zoekt naar een antwoord op de vraag waar dit gedrag vandaan komt, en hoe of deze patiënten behandeld moeten worden.

  nieuws

  Mental Health First Aid (MHFA) | Neuropsychologische feedback is belangrijk | De gelukkige piekeraar | 'Crisis is ook een kans'

  KOPP-zorgen | Kinderen ondersteunen in de volwassenenpsychiatrie

  Sommige kinderen groeien op met een ouder die een psychisch probleem of verslavingsprobleem heeft, met alle mogelijke gevolgen van dien. Worden zij in de volwassenenpsychiatrie wel gezien, en welke zorg hebben zij nodig?

  Pavlov

  Ivan Petrovich Pavlov (1849-1936), een Russische fysioloog en psycholoog, onderzocht het verschijnsel dat honden beginnen te kwijlen wanneer ze voedsel krijgen aangeboden.

  Signalering en aanpak overgewicht bij kinderen

  De interventie 'Verder kijken dan de kilo's' kan een duurzame leefstijlverandering in het gezin van kinderen met overgewicht op gang brengen. GZ-psychologen kunnen daarin een belangrijke rol hebben.

  Kees Korrelboom

  Managementscholing in de ggz

  In de Volkskrant stond een artikel over leerstijlen. Iedereen zou een eigen optimale leerstijl hebben. Leerlingen zijn doeners, dromers, denkers of beslissers. Onderwijs zou zoveel mogelijk moeten aansluiten bij ieders persoonlijke leerstijl.

  Een eerlijke vergoeding voor gepaste zorg

  Het Zorgprestatiemodel: Programmamanager Cornelis Jan Diepeveen en adviseur Fred landwaart schreven een introductie.

  ‘Tijdens een hersenoperatie kan ik niet gaan twijfelen’

  Voor klinisch neuropsycholoog Irene Huenges Wajer (1984) zijn de operatiekamers van het UMC Utrecht inmiddels even vertrouwd terrein als haar werkruimte op de universiteit. Haar specialisme is 'hersenoperaties op wakkere patiënten' in goede banen leiden.

  Rechten & Plichten

  Uitzonderingen op het vernietigingsrecht | Selectieve vernietiging van gegevens uit medisch dossier

  Boeken etc.

  Gesignaleerd: Vertel ik het wel of vertel ik het niet van Anita Hubner, Verdwijnpunt van Wytske Versteeg, De praktijk van de kinder- en jeugdpsychiater van Ben Gunnewijk en Susan de Boer en recensie Jan Callens over De ideale wereld van B.F. Skinner van Pier Prins en Arnold van Emmerik.

  Het Eurovisie Songfestival

  Heel hard heb ik geprobeerd er niet over te schrijven in deze column; vastbesloten waren ook onze kinderen om niet naar de finale te kijken, en ik had heus veel beters te doen tijdens de voorrondes.